Mina ideer

Kolla – det är inte bara jag 🙂

Från Flyinges hemsida:

På Flyinge har också en del försök gjorts med att vända på dygnet för gymnasieskolans hästar. De står inne på dagen och går ute på natten.
– Här och på många andra stall sker allting på dagen, fodring, ridning, hagvistelse, klippning… Vad det nu kan vara. På natten händer ingenting vilket blir ganska trist för en häst som bara sover i fyra timmar, förklarar Per Michanek.
När man vänder på dygnet får hästarna mer utevistelse och tillgång till foder även nattetid och arbetsbördan minskar förhästägaren.

– Aktiv grupphästhållning och att vända på dygnet kommer att bli vanligt i framtiden, siar Per.

Länk till hela artikeln

Mina hästar har i alla fall mått väldigt bra av att gå ute på natten och stå inne och vila på dagen 🙂 Det skulle säkert alla hästar göra, bara ägarna vågade prova 🙂

6 svar på ”Mina ideer

  1. Jag kan nog hålla med i sak att hästar flest har tråkigt som fan under natten när de står inne på box. Speciellt om de inget har att göra. (Fri tillgång på halm/hö torde hjälpa till en del) Problemet för mig är är att vi själva (iaf inte hos oss) är tillgängliga nattetid. Vi sover då. =) Under vinterns kolsvarta nätter känns det SÅ skönt att veta att de är i tryggt förvar inomhus. Jag är maniskt rädd för dumma människor, och vet att älgar och rådjur är mer aktiva nattetid och dessa kan iaf få mina kusar, även under dagtid, att skena omkring som dårar (med hög skaderisk som följd). Jag tror att en vettig lösdrift egentligen är det allra bästa, med en rejält tilltagen ligghall som är attraktiv för hästarna. (alltså: för mig definieras en ligghall i hur väl den är planerad med hur mycket hästarna vill vistas i den) Jag har dock inte förlikat mig helt med tanken ännu. Kanske kan en låååång vår-sommar-höst-säsong utomhus dygnet runt på nya stället omvandla mig? Vi får väl se. =)

    • Ja det är väl enklare om man har lugna ponnier som inte springer och busar så mycket – vilket mina inte har gjort på nätterna – inte som vi har märkt i alla fall. Vad man absolut måste ha är ju fri tillgång på foder i hagen – annars tror jag det skulle vara väldigt svårt att sova på nätterna. Vi har massor med spår, spillning av älg, hare och rådjur inne i hagen men hästarna verkar inte bry sig nämnvärt. Kanske de delar höbur på nätterna haha 😉
      Ja att fortsätta lämna dem ute när hösten närmar sig är nog det absolut enklaste sättet för då blir det inte en omställning utan man bara fortsätter med samma rutiner som man redan har haft hela våren/sommaren. Inget konstigt liksom och det precis så jag gjorde i höstas. Försökte dessutom få resten av våra boxhästar att göra detsamma men nä … de ville inte – ja ägarna ville inte – hästarna hade nog gärna stannat ute istället för inne. Jag är i alla fall glad över att mina så tydligt visar att de gillar att vara ute. Visst står de vid grinden ibland när de andra går in men de lullar så snällt iväg när de märker att nähä de fick inte komma in. Och de timmar man har dem inne på dagen då passar de på att ”sova” och sedan när man märker att de vilat klart då är det bara att släppa ut dem igen och ibland hinner de till och med bli lite otåliga och börjar sparka på dörren.

  2. Tack, för att jag får ställa frågor. Det jag undrar är hur många timmar hästarna står inne och vilar? Vad blir skillnaden på att ha dom på lösdrift? Och så sista, hästar är ju också beroende av dagsljuset, och pälssättningen styrs ju av ljuset. Här du märkt någon skillnad på pälsen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.