Bortrest

Emma är i USA på semester så jag och Nicklas får rådda allt själva. Det går bara fint men det märks när en person är borta. Tur är ju att Nicklas är kvar hemma och hjälper mig då en del jobb verkligen är tungt. Min rygg och nacke är inte vad den varit så alla tunga lyft är jobbigt.

Strax innan Emma åkte iväg trampade Tate in ena sidokappan på skon, in i lamellranden. Emma och jag stod i ösregnet och tog av skon – vi fick kämpa lite med den mest på grund av att allt var så halt. Men vi fick av den och kunde leda in henne och Jax i stallet. Först tvättade jag med vatten och en diskborste så jag fick bort den värsta leran runt hela hoven. Sedan tog jag hibiscrub och tvättade noggrant runt där kappan gått in i hoven. Sedan sprutade jag in väteperoxid i ”hålet” (som fö nästan slutit sig). Sedan gällde det ju att hålla det rent ett tag. La på en sorbact-kompress direkt mot hålet och la bomull under och sedan på med vetflex och till sist silvertejp. Sedan fick de två stå inne resten av dagen. Vet. skulle komma under eftermiddagen så jag berättade hur jag gjort och fick rådet att sätta spritbandage och låta henne stå inne några dagar till. Vi gjorde i ordning ena fölboxen och lät dem stå där i två dygn. Bytte spritbandage två ggr under tiden och släppte sedan ut dem i vanliga hagen igen. Och *peppar peppar* så har det hittills klarat sig från hovböld. Men jag vet inte riktigt hur länge man ska oroa sig?

Denna helg har jag och Nicklas jobbat på att se till att alla har en hyffsat torr matplats i alla hagar. Det är lite av en utmaning. Efter 4 torra somrar och denna hyffsat torra höst så är det obegripligt mycket gegga i hagarna. Vi diskuterade detta vid frukosten igår och gick sedan ut och grävde ett hål – endast 5cm ner i marken är det snustorrt. Så konstigt men på något vis så sugs inte regnet upp …

Tiden går

Sommaren är i full gång och tiden går fort. Samtidigt som det ändå är lite semester-feeling för att hästarna går ut så är det ändå rätt mycket att pyssla med. I år, till skillnad från förra sommaren så har det kommit lite nederbörd vilket medför att gräset växer och vi får en del att göra med gräsklippning. Nästan alla hästar äter endast gräs, det är tre st som behöver tillskottsfodras med hö, lilla hingsten, Ibero och ett av stona.

Jag och Nicklas har varit en sväng till Frankrike och haft semester. Underbart härligt! Vi bilade och på vägen hem åkte vi genom Mosel-dalen i Tyskland. Såå fint!

Fölen frodas och mår bra. Zacharia är otroligt social och kommer som ett plåster när man går in i hagen, vill gärna krypa upp i knät typ. Sky är lite mer reserverad men ändå nyfiken och Jax är mer än reserverad. Han tycker vi människor är läskiga så han håller sig på avstånd. Sky och Zach fick lite pedikyr av hovis härom dagen och de skötte sig med den äran <3

Darling är ombetäckt med Converse och konstaterades dräktig på dygn 17. Hon är beräknad till den 26 maj 2020. Spännande! Hoppas på en hingst denna gång.

Den 17 aug ska vi visa upp de två ponnyfölen. Det blir roligt!

Nu när det varit så otroligt härligt varmt har vi tillbringat kvällarna nere vid bryggan. Extremt mysigt!

Nöjd

Jag är så himla nöjd över min lilla bb-avdelning 🙂

Visst är det lite pyssel på våren när man ska få ihop allt men det är verkligen en bra miljö för både ston och föl. För er som inte vet hur vi har det så är det alltså ligghallen som på vintern fungerar just som ligghall och som på våren byggs om till två föl-boxar. Jag har gjort det enkelt för mig genom att bygga moduler som lätt tas bort på hösten och sätts tillbaka på våren. Till varje föl-box hör en egen liten hagen där staketet är av trä och marken inte används annat än just inför fölningen och sedan första tiden när fölen är små. Varje fölbox har en egen kamera där man ser hela boxen, som är stor – ca 30kvm. Så om det är dåligt väder första tiden så finns där ändå gott om plats för fölen att springa runt i boxen, varvat såklart med kortare stunder utomhus när vädret tillåter.


Här är precis utanför ligghallen när vi pysslar med att få ihop allt.


Så här ser det ut lite på håll men här syns det fina trästaketet som är runt båda fölhagarna.

Välkommen

NANA JC
PRE-sto född 2009

Dräktig med VANDALO RA
PRE-hingst

Förväntas föla i början på november.

Nana är även inriden och ska fungera som min ridhäst när hon så tycker det är okej med tanke på dräktighet. Hon ”landade” här i lördags efter att åkt från Barcelona i tisdags. Först var hon rätt så stressad men landade jättefort och känns nu som hon trivs väldigt bra. Otroligt snäll och vänlig. Hon får gå ensam tills det gått ungefär 3 v med tanke på smittor. Igår var vet. här och kollade så hon fortfarande var dräktig, vilket hon är. Jag är såå glad!

När livet rullar fort

Mer än en månad har gått utan att jag skrivit en enda rad här … men livet rullar på i sån fart och på våren har vi alltid så himla mycket att göra. När våren redan i april bjuder på sommarvärme gör det ju att man verkligen inte väljer datorn framför ute-liv 😀

Nicklas och jag har byggt ihop stonas BB-avdelning (dvs ligghallen ombyggd till fölningsboxar). Det tog en helg att bygga ihop det – i lite lagom takt. Helgen efter fixade vi till staketen till fölhagarna som ligger i anslutning till varje fölningsbox. Det fina med mina fölhagar är att det inte går några hästar där på vintern så dels är det aldrig upptramat och dels ligger inget gammalt bajs kvar. När det går ston med sina föl där i på vårarna mockar vi varje dag. Det sista att fixa var nytt underlag. Ny torv och sedan på med massor av härlig halm. Det fixade jag och Emma på valborg. Så nu står BB klart för ston och deras ankommande föl.

Fast ingen visar några tecken på att det är nära – Darling har gått 320 dygn idag och Cuba 305 så det är ju lite tid kvar. I år ska jag inte stänga in dem så tidigt utan de ska gå kvar med sina kompisar lite längre. Eftersom jag ändå är hemma hela tiden så har jag ju ändå koll.

För övrigt har det både kommit och gått lite hästar här. Jag gick snabbt och köpte mig ett nytt avelssto men det kändes aldrig helt rätt så jag hittade ett nytt superfint hem åt henne rätt kvickt. Emma har sålt en ponny och Hero har åkt iväg på inridning. Sån fn bor här bara 9 hästar, så få har nog inte bott här sedan vi flyttade in. Av dessa äger jag bara 5. Två inack. Emma äger en och en är lånad.

MEN … sneapeak … i ett stall nära er inom en snar framtid:

Upp och ner

kan man säga att livet är. Den dagen Emma hoppade upp och skulle rida på Conny efter vila sedan 1 dec så märkte hon direkt att något var fel. Vi ringde till kliniken direkt för vår vet. är så populär så vi tänkte att det nog tar en månad att få en tid. Men vi fick tid redan morgonen efter 👍

Där fick han springa rakt fram, böjprov, longering mjukt underlag och hårt underlag. Dessutom fick han springa med en lameness locator och allt visade ett jämnt och fint rörelsemönster. Dock var han enormt spänd i hela ryggen. Vi har röntgat hans rygg tidigare men bilderna togs om – visade att han har en jättefin rygg. Skönt!

Vet. ultraljudade även hans bakknän och i den vänstra hittades lite vätska. Så efter några timmar på kliniken fick Conny en spruta i vänster bakknä och 8 i ryggen (musklerna). Sprutan i ryggen innehöll cortison (inte så mycket då man inte vill risker fång), muskelavslappnande och b-vitamin. Sedan blev det sjukhage, skritt för hand mm i dryga veckan. Nu har Emma ridit igen och alla reaktion från ryggen är borta – vad vi kan se. Han känns också nöjdare.
Teorin är att han har rullat fast i boxen – han är ju expert på det! Eller så har han väl rullat på något konstigt i hagen, eller brallat ordentligt i hagen eller något liknande. Oavsett så är det viktiga att det inte kan vara en förslitning eller ridrelaterat och det känns skönt.

Cuba fick ett litet bakslag av att skorna kom på. Enligt vet. inte alls ovanligt och ingen fara bara det går över på ett par dagar, vilket det gjorde. Sedan fick hon äntligen gå ut – dock i sjukhage vilket inte var så uppskattat. Efter en vecka i sjukhage utan att ha några bakslag så fick hon igår gå ut en kort stund i lösdriften tillsammans med de andra stona. Såå glad hon blev 😍
Och i morse när jag lämnade henne där såg det ut så här:

Hon får fortsätta gå in på nätterna ett tag till. Och till en början får hon inte gå där hela dagarna utan några timmar åt gången.