Och så var de bara fem

Idag har vi sagt hejdå till Honey ❤

Vi tog in åringarna (Rowena och Pandora) i stallet innan Honey ägare kom. Och så fick de köra upp trp till lösdriften. Vi lastade på Honey och så åkte de iväg. När de kört iväg började Tuss skrika så vi gick ner till stallet för att ta ut Roo och Panda och de var VÄLDIGT upprörda 😱 Väl ute i hagen igen så ropar Roo en gång efter sin mamma, springer ner till matplatsen och när hon inte får något svar eller ser sin mamma så springer hon upp till de andra igen, som står kvar vid grinden. Sedan har vi inte hört en enda gnäggning mer och hon har inte heller sprungit eller varit orolig. Såå skönt men tror det beror på att flocken är ju kvar, det är inte eg. såå mycket som ändrats, en enda individ som försvunnit bara.

Sol – äntligen sol

I måndags när jag vaknade var det en strålande sol som sken från en klarblå himmel och världen var en aningens mer vacker än annars. Det blev en lång härlig promenad med hundarna i vårt vackra naturreservat som ligger kant i kant med våra egna marker.

Vid lunch-tid hann vi med en sväng med fölen också. De fick följa med in och stå på box i några timmar, så deras mammor får vara ifred lite. På eftermiddagen när de skulle ut igen hade det börjat blåsa rejält så vi passade på att ta en promenad med dem – alltid bra att miljöträna. Det blev en sväng ner till vattnet och så på vägen tillbaka passerade vi deras hage och då släppte vi in dem där. De är jätteduktiga på att gå i snöre nu och Pandora kan stå uppbunden på gången men Rowena kan det inte. Vi övar på saken.

Nytt år nya möjligheter

År 2017 var ett tufft och jobbigt häst-år för oss och det har speglat av sig på bloggen. Men nu är det nytt år och nya möjligheter och jag har gett mig själv ett nyårslöfte – jag ska sköta om min blogg bättre!

Eftersom jag gärna glömmer 2017 vad gäller hästar så tänker jag inte ens göra en summering, som jag alltid gör. Istället tänker jag skriva lite om planer och funderingar inför 2018 😃

Vi har fått ett nytillskott bland hästarna – Annies Delight d-ponnysto 9 år. Det är en ponny som Emma har köpt, ska utbilda och sedan sälja till ett bra hem. En mycket trevlig ponny som inte har gjort så mycket men är supersnäll och rör sig riktigt trevligt.

Annie och Belle ska åka iväg och mätas – förhoppningsvis redan nästa vecka. Vi står som reserver till mätningen så vi får se hur det blir.

I slutet av veckan åker Honey till sitt nya hem och därmed ska Rowena klara sig utan sin mamma. Det är inte utan att det sticker lite i hjärtat. Det som är bra är att hon är så trygg i sin flock och det är bara en enda häst som försvinner. Vi förbereder henne genom att ta in båda fölen (åh just det – de räknas som åringar nu) i stallet varje dag i några timmar. Då sinar Honey lite grand också innan det är dags att åka.

Pandora är fortsatt till salu men ingen har hört av sig. Hon har växt MASSOR och är nu en av de största jag har fött upp – bortsett från Rowena då såklart. Fortsatt helt fantastiskt psyke på den tjejen.

I början på febr. kommer en ponny hit på Hästhotell när ägaren åker på semester. Det är en son till Rocky som Emma också ska rida under tiden den bor här. Det ska bli såå spännande!

Den 17-18 mars är det bruksprov som gäller för Bitcoin … spännande, håll gärna en tumme!

Sedan är vi snart framme vid det första fölets ankomst. Tulci är beräknad till 1 april men jag misstänker att det drar ut lite på tiden. I alla fall om vädret inte är tipp-topp. Den 19 april är Cuba beräknad och hon har ju hittills alltid fölat runt 330-335 dygn. Poohlia är sedan beräknad den 11 maj. Första gången vi väntar tre föl – vi får väl se om jag ångrar mig senare i vår … 😜😜

Resten av året får vi väl se. Just nu mitt i vintern så känner jag mest för att minska ner hästantalet. Jag vet att jag kommer känna annorlunda när våren väl kommer. Däremot känner jag att jag skulle vilja ha lite fler boxar, så att möjligheten att stalla in några av lösdriftshästarna, finns.Vi får helt enkelt se vad 2018 har att ge oss 😃

Flitig

Ja flitiga har vi varit men inte på att uppdatera bloggen 😜

Stor del av sommaren har gått utan att jag har uppdaterat men det beror mycket på att jag har så mycket att göra på sommaren. Vi hann dock med lite semester också. Jag och maken firade 20 år som gifta och åkte iväg till Champagne i Frankrike tillsammans med goda vänner som firade 30 år som gifta 😊

Det blev en otroligt härlig resa. Och många goda flaskor fick följa med hem.

Under tiden höll Emma ställningarna här hemma med alla hästarna och djuren på gården. Strongt gjort!

När vi kom hem igen blev det lite jobbiga beslut som skulle tas … Emmet har visat att han inte längre riktigt är med på noterna så vi valde att låta honom somna in. I och med det blev Bitcoin ensam (resten av hans hagkompisar är på sommarbete hos Bella) och då bestämde jag mig för att åka och hämta Aragorn och låte dem gå ihop fram tills resten av gänget kommer tillbaka. Det var bara det att Bitcoin inte var så snäll mot Aragorn. Vi gav det ett dygn men när det inte blev bättre så körde jag tillbaka Aragorn till Bella och Bitcoin får nöja sig med att gå själv. Det är lite trist. Jag hade tänkt mig att han skulle gå i flock åtminstone tills han blir fyra men men …

Av de lite roligare sakerna som hänt är att Emma kommit igång och träna med Tate och det är bara såå himla roligt. Vilken fantastisk häst vi har köpt 😍

Nido har varit i några månader hos Bella på inkörning och under tiden fick han en fångkänning 😞 Eftersom vi inte har några hagar utan gräs kände jag att jag ville sälja honom då det inte är ett hästliv att gå i en fyrkant bara. Bella och hennes familj har blivit så förtjusta i honom under tiden han har bott där så de valde att låta honom stanna. INGET kunde göra mig lyckligare:

Kolla bara – Nido med sin nya ägarinna – lilla söta Villemo ❤

Tänk att han får tillfälle att ge all sin kärlek till ytterligare ett barn. Eg var ju min plan att han skulle få leva här på gården hos oss resten av sitt liv men att gå i en liten grusad fyrkant i många år till det är inte ett värdigt hästliv. Bella har en shettis som Nido går ihop med och de har det bästa av världar. Så underbart lösning ❤❤

Två nya föl

Ursäkta lång tid utan uppdatering men jag har ägnat mig åt att vaka på föl.

Först ut var Poohlia – den 11 maj fick hon ett helt bedårande sto-föl. Kolsvart men blir skimmel:

Sedan blev det en lååång väntan på Honeys föl. Egentligen var de ju beräknade samma dag men Honey tyckte inte att fölis var färdigbakad förrän 3 veckor efter Poohlia.

Den 2 juni fölade Honey en supervackert sto-föl:

Poohlias föl heter Exsus Pandora och Honeys föl heter Exsus Lady Rowena

Rowena föddes med en lindrig form av senkontraktur på ena frambenet. Emma och jag stretchade hennes ben varannan timme dygnet runt i tre dagar och sedan var det mycket mycket bättre.

Exsus Pandora är till salu för 30 000kr (blir d-ponny)
men Exsus Lady Rowena ska vi behålla för framtida avel.

Förberedelser

Här kommer en bild-redogörelse för alla förberedelser som pågått sedan början av mars – inför fölens ankomst.

Först tog vi bort all gammal bädd

 

Först med hjälp av traktorn men i hörnen fick vi jobba för hand

När detta hårda slit-jobb var klart fick allt vila ett tag. Härstarna gick kvar som vanligt i hagen och vi åkte på lite semester till USA, Florida.
När vi kom hem igen kom lillebror med fru på besök och då snickrade vi upp mellanvägg och dörrar igen – så att den stora ligghallen igen blev två föl-boxar.

Nicklas la också nytt underlag utanför.

Sedan var det dags för finslipet – torv i botten och halm ovanpå plus installation av övervakningskamera. Övervakningskameran tog i vanlig ordning en hel dag att få ordning på. Fattar inte att det är samma visa varje år 😳

Sedan återstod endast en sak – installera damerna 💕


Så, ja nu väntar vi bara på att fölen vill anlända till vår värld också 😍

Idag ska vi åka till seminstationen och lämna Tulci – som ska betäckas med Orlando e: Heartbreaker – Darco. Jag har ändrat mitt hingstval vad gäller henne. Håll tummarna att allt går bra!
Hon har blivit fantastiskt fin i kroppen så jag hoppas verkligen att hon blir dräktig i år.

Resume

Ojoj – vad tiden går fort. Nu är det snart en månad sedan jag senast skrev ett inlägg här. Dagarna går – våren känns ännu en bit bort men som vi längtar. Den senaste månaden har jag ägnat väldigt mycket tid åt att köra min dotter – till bilskolan mestadels. Men idag – äntligen – tog hon sitt körkort 🎉🎉

De dräktiga stona mår som prinsessor och börjar bli rätt stora nu  – det är 55 dagar kvar 😃

Alla inackorderade hästar mår toppenfint. Emma hjälper till att rida in en 3-årig welsh cob – Ior – som bor här. Han har bott här sedan han var 8 månader och var till en början en väldigt rädd liten parvel men är nu supercool och så vacker.

Här är två smutsiga avelsston 😁😁  på dygn 261

Jag har beslutat mig för att köpa Poohlia av ägare och uppfödare Stall Pooh, Charlie Johansson

Poohlia ska, precis som Cuba betäckas med en otroligt läcker gångartshingst, ponny som heter FS Mr Right

Väldigt roligt att betäcka två ston med samma hingst och se vad för roligt som kommer ut. Nästa år tänker jag göra samma sak men istället välja en hoppstammad ponnyhingst. Roligt med båda mina ponnyston är att man kan välja både hopp och dressyrstammad hingst till dem.

Förra helgen ägnade jag och Nicklas oss åt att tömma ligghallen – som en förberedelse inför fölningen om dryga månaden.

Och denna helg har vi ägnat oss åt lite städning/tvättning, hämta hö m.m.


Jag högtrycktstvättade fyrhjuling, traktor, vattenvagn, hövagn och gödselsug och sedan såg jag rätt rolig ut i fejjan 😂😂


Nicklas var snäll och åkte och hämtade hö medan jag sopade ur hö-rummet. Jag är så nöjd över mitt hö-rum – efter en hel vinter med hö därinne och vi har inte röjt och sopat ur alls sedan i somras och ändå är det mindre än 1kg som jag måste slänga.

När jag inte jobbar med gården eller hästarna så ägnar jag mig åt att skapa – dels stickar jag massor. Har inte stickat alls sedan jag flyttade hit – all stickning packades ner i samband med flytten och sedan glömde jag av det lite. Men nu för ett tag sedan så hittade jag allt och har börjat – såå roligt och så ro-fyllt.
Och dels renoverar och skapar jag mer hindermaterial. Alla träbommar är helt ruttna och måste köpas nya men vad gäller hinderstöden så kan jag renovera dem med rätt små medel. Nya ”fötter” (de gamla hade verkligen ruttnat) och lite målarfärg så är de som nya och håller säkert i 6-7 år till. Jag köpte hela min hinderpark för 6-7 år sedan och den har verkligen fått tåla det mesta.
Jag har också konstruerat egna hinderstöd – korta sådana – som man kan ha när man t.ex tömkör eller longerar. Mycket praktiskt. Sedan håller jag på med lite in-fångare, saker att ha inne i hinderna, grindar med mera. Verkligen jätteroligt att hålla på med!

Ja det var en del av det vi pysslat med under månaden som gått 😃