Man ska akta sig

För att ge godis ur handen …

Emma skulle tränsa Ragge häromdagen och eftersom han inte riktigt gillar bettet så brukar hon ge en liten godisbit precis innan. Bara det att han trodde hennes finger var en godisbit och bet tag rejält 😳🙈😫

Först tänkte vi inte så mycket så saken, hon tog ett plåster, hoppade upp och red. Vi jobbade på som vanligt hela dagen och på kvällen klagar hon över att det faktiskt bultar och gör ont i fingret. Tar av plåstret och ser att det ser rött och irriterat ut plus att det är svullet. Då slår det mig – stelkrampsspruta! Så jag ringer 1177 och kollar, de säger att hon ska vända sig till VC morgonen efter. Så igår morse åkte hon till VC, fick en stelkrampsspruta och även 10 dagars penicillinkur eftersom det såg infekterat ut. Tur vad nog det för hon hade feber hela dagen igår. Idag känner hon sig bättre men fingret är fortfarande svullet och det kommer var ur såret.

Vi har haft miljökontroll från kommunens håll här ute på gården. De hade absolut inget att anmärka på, vilket jag iof inte borde vara förvånad över med tanke på hur noga vi är med allt. Men det är ändå skönt att få det ”svart på vitt” liksom.

En månad senare är jag

inte riktigt lika nöjd. Det blev i princip en hel månad helt utan regn. Idag droppar det lite fint från himlen men det har inte kommit något regn annars på hela augusti. Hoppas det regnar hela dagen …

Nana blev inte dräktig med Regal de Chivas 😒
Mycket tråkigt men vi får börja tidigt i vår istället.

Något väldigt roligt som har hänt är däremot att Regal de Chivas har fått flytta hit. Camilla som äger honom behöver en ryttare och Emma rider honom gärna.

En väldigt väldigt trevlig hingst. Han är otroligt väl uppfostrad och har ett mycket bra psyke! ❤️

Sommar

Äntligen en ”normal” sommar med normalmängd regn. Så tänker jag som gårdsägare med hästar som helst ska gå på bete. Så tänker nog inte de flesta andra. Jag är såå tacksam över att slippa ha ångest över att det växer för lite. Dock medför regnet lite merjobb. Gräset växer ju inte bara på insidan av mina staket 😂 utan även överallt. Så det blir en hel del timmar i gräsklipparen 😀

Darling är äntligen dräktig med Zweed 🙏🏽

Av en slump upptäckte jag en PRE-uppfödare som håller till bara 20 min härifrån. För henne berättade jag att jag inte får in Haldir i transporten och således inte kan betäcka om Nana. Då erbjöd hon sig att vi kunde köra hennes hingst till Nana och betäcka. Sagt och gjort, så nu är Nana betäckt med en alldeles underbar liten hingst vid namn Regal de Chivas.

Så nu är det bara att hålla tummarna för att Nana är dräktig. Kontroll den 10/8.

Igår möttes jag av nyheten att min allra första häst fått vandra vidare, 29,5 år gammal. Fina rara lilla Sudden ❤️ Jag köpte honom som 15-åring och sålde honom några år senare till min medryttare Sofia. Hon tog bort träns och sadel och lärde honom och sig själv att bara rida i halsring, han följde henne som en hund och jag tror verkligen hans sista 10 år i livet blev alldeles otroligt fina.

Idag ska vi påbörja tvätten av stallet … 💪💪💪

När det inte går som planerat

Cuba har fått fång. Inte så konstigt att det inte tagit sig denna vår/sommar. Det är mer som en fångkänning än ett ordentligt anfall. Hon har inte alls lika ont som förra gången för 1,5 år sedan. Vilket ger mig stora förhoppningar om att hon ska bli helt återställd. Hon har fång i bakhovarna denna gång.

Darling var inte dräktig idag på kontrollen men vi gör ett nytt försök så får vi se om det löser sig.

Idag har jag även ridit min sista ridtur på Frillan – han har under en tid ”flaggat” för att han känner sig redo för pension på riktigt och då måste jag ju respektera den önskan. Han har visserligen inte varit min så där himla länge men han har verkligen gett mig många många fina ridturer och gett mig tillbaka både mod och ridkänsla. En helt fantastisk liten islandshäst på så många vis.

Ja år 2020 levererar på 2020-vis – ett riktigt skitår som står och skrattar åt oss ”Fuck you humans” Vårt skitår började ju redan i nov 2019 när Jax förolyckades 🙁

Jag är såå dålig

på att uppdatera! Skärpning Pernilla!

Det har gått en månad sedan sist och mycket har hänt samtidigt som det ändå inte händer så mycket eftersom det varmt, hästarna går på bete och ja livet rullar liksom bara på.

Vi har inseminerat både Cuba och Darling. Cuba ej dräktig och det är första gången sedan jag började avla som hon inte tagit sig på första försöket. Men det ska vara en första gång för allt. Och egentligen förvånar det mig inte då hon haft otroligt konstigt och dåliga brunster hela våren. Den första – i april – var bra men sen har det bara varit skit. Då sa Andreas (min semin vet.) att ska vi inte ta och inseminera nu. Men jag sa då att nää, det är för tidigt. Som jag ångrar det nu!

Darling ska kollas den 2 juli – får vi se om det tagit sig. Hon är betäckt med Orchad Zweed – en otroligt fin gulbrun svensk ridponny-hingst, född i Holland på det legendariska Orchad-stuteriet. Om det inte funkar med fryst på Cuba i år så kommer jag byta hingst och då tar jag Zweed på henne också. Han är superfin och passar båda mina ston fint.

Cuba ska tillbaka till seminstationen på torsdag – då får vi se hur det ser ut och om det blir omförsök med Dexter eller byte till Zweed.

Ibland blir saker inte som tänkt – förra årets Cuba-avkomma Exsus Zacharia såldes i januari till en familj som hade tänkt behålla honom som hingst och hade honom som sällskap till sin egen hingst född samma år. Men saker ändrades och han skulle säljas vidare. Jag fick nys om detta och frågade om jag fick köpa tillbaka. Det är bara fem månader sedan han åkte härifrån och jag ville hellre se honom här och själv välja framtida köpare. Så nu är han tillbaka, fina Exsus Zacharia, hingst född 2019 e Daho du Paradis – Orchis Frivaldi – Gimmic:

Välkommen …

säger vi till Exsus Hailey All Star. Sent på kvällen den 21 maj fölade Darling ett alldeles bedråande vackert stoföl som vi kallar Hailey.

Hon kom ganska fort själv upp på benen men sedan tog det ett tag att hitta maten. Vi kunde dock flaskmata en hel flaska och därmed sedan låta dem vara ifred. Vår erfarenhet är att ju mer man hjälper till desto längre tid tar det. Om man bara kan flaskmata lite precis i början så låter vi dem sedan vara ifred och då brukar det alltid lösa sig. Detta förutsätter ju såklart att stoet är okej och inte ett maiden-sto. Dessa vågar man inte riktigt lämna utan uppsikt innan man sett hur de reagerar när fölet väl börjar dia.
Vi har såklart koll i kameran och när fölet varit uppe en stund, lagt sig för att vila och sedan kommer på benen igen, då går vi alltid tillbaka och ser att den verkligen diar, hör att det kommer mjölk och att fölet sväljer.

Bästa tiden

börjar nu. Alla håller väl med om att vår är något speciellt och för mig som har gården full med hästar så är verkligen våren en härlig tid. Gräset börjar gro, träden blir gröna och det är ljust nästan ända tills hästarna går in. Det är så obeskrivligt skönt med ljuset, tycker jag.

Vi jobbar hårt med att mocka bort vintern och städa i alla hagar. Jag har även gjort en ordentlig städning i stallet. Förra veckan kom en ny inackordering och i och med det var vi tvungna att städa så den nya skulle få plats. Därmed även städa bort en del damm och smuts. Det känns verkligen så befriande.

Idag påbörjade jag att mocka ur den första ligghallen. Jag gör det visserligen med traktorn men det blir en del handjobb också. Tung som tusan men det är tillfredställande då man ser resultat. Och man vet ju att det måste göras liksom.

Bilden är gammal men kan gälla även för nu!

Och så var det vår

Ja vissa år går det lite fortare än andra. Jag har redan påbörjat den sedvanliga vår-städningen av alla vinterhagar. Först ut var Connys hage – den enklaste då han alltid bara göra ifrån sig i högar på samma plats. Så nu är hans hage helt renmockad på vinterns allt bajs. Emma ska själv få mocka Iberos hage.
Nästa vecka ska jag börja med att mocka ur ligghallarna. Får se vilken jag börjar med.

Jag längtar till sommaren …