Glad

Jag är så glad över att jag har möjlighet att låta mina hästar vara så naturliga som möjligt. Fram till igår var t.ex Zam ute dygnet runt i sin hage – ända sedan i maj (det gäller alla mina hästar). Många tror inte att det går att låta hästarna gå ute dygnet runt och ändå tävla på högre nivå men jodå. Viktiga saker att tänka på är ju såklart att hästarna har BRA hagar med tillgång till lagom mängd med mat, bra kompisar så de ändå vågar/kan/får vila i hagen – ett alternativ till det är ju att låta de gå in ett par timmar dagtid så de kan vila eller äta. Vi brukar låta våra äta och stå en stund på box i samband med att de rids. Jag är säker på att det bästa för hästarna är att få röra på sig i naturlig miljö i största möjliga mån. Många tror att hästarna måste vila ett antal timmar i boxen för att kunna prestera men jag är ganska övertygad om att det inte är det som är grejen. Om hästen är seg/trött så beror det inte på att den behöver sova i sin box mer än andra hästar. Det finns någon annan förklaring. Hästar sover inte många timmar per dygn. Och om vi ska vara ärliga – om de står på box så är det många fler timmar i boxen än vad de egentligen behöver för vila. Att röra på sig i en hage är så mycket mer bra för hela hästen än att stå mer än halva dygnet i en box.
Jag är övertygad om att den absolut bästa ”rutinen” för hästar är att få gå i sin hage de flesta timmar per dygn och gå in i boxen några timmar (för vår egen bekvämlighets skull) på dagtid – då de kan äta, vila och bara vara en stund. Då kan man passa på att låta dem vara nakna (vintertid), fixa och dona, ge sådan mat som man inte kan ge i hagen osv. Och på den blöta årstiden – låta dem torka upp om hovarna.
Jag har provat mig fram lite med Emmas tävlingsponnyer och hittills inte stött på någon ponny som denna rutin inte passar. Visst är det så att de kan stå vid grinden och det kan då se ut som att de vill komma in – och jo det vill de nog men de vill äta och vila en stund sedan vill de gå ut igen. Dessutom är det bra för dem rent fysiskt, att röra sig lite mer än vad de gör om de står inne i en box mer än halva dygnet. Om jag hade mitt stall precis bredvid mitt hus så hade jag ju kunnat ta in dem vid midnatt och ut vid gryning men nu gör jag ju inte det och då är detta det bästa för dem. Lösdrift är ju såklart det bästa men då krävs det en bra genomtänkt lösdrift. Bra, stor hage med varierande mark, stor ligghall och flera matstationer. Det krävs ganska mycket jobb med en lösdrift – mocka hagar och ligghall, köra ut foder osv. Men absolut lösdrift gillar jag bäst av allt!! Vi har en superbra lösdrift men alla våra tävlingsponnier kan inte gå i den flockan och då tycker jag att jag vill erbjuda även dem en låång hagvistelse  per dygn.

Det har varit en mycket bra sommar kan man säga – våra fick gå ute på ”bete” från början på maj till september slut. Fem månader med utevistelse dygnet runt och beta gräs i hagen. Det är inte illa 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.