Det här med hingstval

Så fort föl-vakan är över så kommer nästa ”svårighet” – hingstvalet! Vips så har 30 dagar gått och man ska lämna sitt sto på seminstationen och då ska ju valet redan vara gjort. När man, som jag, håller på med ridponny-avel så är det verkligen inte så lätt. Det är svårt att hitta BRA hingstar tycker jag. Alltså – alla godkända hingstar är nog bra, det är inte det. Men de ska passa ihop med mina ston också. Tillföra något mer liksom.

Till mitt ena sto – Cuba – så kan jag inte välja stora ridponnyhingstar som har halvblod bakom sig – då finns risken att avkomman växer över ponnymåttet. Till henne behöver jag en hingst med högt ansatt hals och BRA gångarter (då hennes inte är toppenfina), även är en lite längre rygg att föredra. Efterom jag helst vill få fram en avkomma som hoppar bra så vill jag gärna ha en hingst som bevisat sig antingen på tävling eller har avkommor som hoppar bra.

Mitt andra sto – Curri – är lite lättare. Hon har själv en mycket bra exteriör och fina gångarter. Men till henne vill jag gärna ha en hingst med lite mer mod och mer hopp än vad hon har.

Ja ni hör ju – inte så lätt. Det finns inte jättemånga ridponnyhingstar att välja mellan och en del kanske inte ens finns tillgängliga just detta år på grund av att ägaren valt att tävla istället för avel.

Detta år har jag som första hands val valt Veronas Gerswin och nu sitter jag och våndas över att hans ägare inte svarat på min förfrågan (han kanske inte ska verka i avel i år) och måste nu försöka komma på en plan B. Vilket jag trodde jag hade – men ser då att plan B (IM Claudius) ska tävla i år och inte verka i avel. Jaha – då blir det plan C istället …

Och jag tror faktiskt att plan C heter Brännornas Rigoletto 🙂 … men jag är inte säker!

Gerswin
Veronas Gerswin RP 136

rigoletto
Brännornas Rigoletto RP 168

Båda är rätt små men jag tycker inte det gör så mycket. Gerswin är 139cm med ett skenben på 17cm och Brännornas Rigoletto är 136cm och har en skena på 17cm. Båda dessa hingstar har gjort rätt mycket inom både hoppning och dressyr och DET är viktigt för mig. Jag vill inte välja en ren dressyrhingst denna gång. Gerswin har gått GP i Scandinavium och Rigoletto har vunnit 6-årschampionatet i hoppning.

Ja så här skrev jag igår men idag är allt detta historia. Gerswin ska inte verka i avel i år och Rigoletto är såld :/
Så ja … det är bara att börja om med hingstvalet …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.