På riktigt …

Jag är verkligen helt usel på att uppdatera min blogg. Vet inte ens vad jag ska skylla på längre. På dessa månader har så klart mycket hänt. Regal de Chivas har åkt tillbaka till sin ägare, Camilla. Haldir fick då flytta in tillsammans med Zacharia, Indio och Leo. Det gick först väldigt hett till. Haldir visade inte tillräcklig respekt och det fick han minsann veta 😅 Men så fort Haldir visade respekt så lugnade allt ner sig och nu är det en mycket fin och bra flock för två hingstar att växa upp i. Indio styr med järn(hov) 😂 och de andra har stor respekt för honom men han leker också med dem.

Stuteriet har fått ett nytt avelssto – ridponnystoet Hjortbackens Madicken e Veronas Gerswin. Hon och Cuba är betäckta med connemarahingsten Dexter Leam Pondi och Nana är betäckt med Artico VIK. Det skulle vi ju ha gjort redan förra sommaren men eftersom vi aldrig fick Haldir att gå in i transporten så fick vi skjuta upp det ett år. Ingen av stona är kollade än, så vi håller tummarna för att de tagit sig.

Vi har ägnat mycket tid, denna vinter och vår, åt att lastträna flera olika hästar. Jag tror aldrig vi har haft så många som har varit åt det mer svårlastade hållet. Vanligen brukar både unghästar och våra vuxna bara kliva rakt på. Haldir blev skrämd av transporten när han var 2-3 månader och vägrade sedan att ens närma sig den. Det har vi helt tränat bort under denna vår. Han går rakt in men är inte trygg så vi har inte stängt bakom honom.
Indio är egentligen inte svår att lasta, han går rakt in men han är inte trygg där inne så det har vi jobbat lite med.
Nana har dock varit vår prio 1. Eftersom drömmen var att betäcka med Artico VIK (som jag har fryst semin på) så var vi ju helt enkelt tvungna att få henne in i transporten. Vårt första steg var att helt enkelt låta henne äta sin mat på rampen och sedan successivt flytta matskålen längre och längre in tills hon var inne. Det tog inte så lång tid. Men när vi sedan stängde bakom henne så fick vi ett litet bakslag. Då beslutade vi oss för att lasta in Cuba på sidan och se om Nana kunde känna sig tryggare där inne med en kompis som är en mycket van resenär. Det gick bra men vi kände ändå att Nana inte var helt okej. Vi nöjde oss dock där och så var tiden inne för att resa till stationen. Vi tog med oss Cuba för hon skulle ju också kollas. Nana fick stanna på stationen några dagar och när vi skulle hämta tog vi med oss Cuba igen. Det tog dock 45 minuter att lasta för Nana hade helt tappat förtroendet för transporten. När vi åkte hem googlade Emma hur Eamon Hickey gör när han lasttränar. Och sedan körde vi den metoden i 3-4 dagar hemma. Efter det har Nana åkte flera ggr själv och hon är extremt duktig. Nu känns det som att hon äntligen känner att det är okej. Jag är såå sjukt galet nöjd med det stoets psyke! Om hennes avkommor får hälften av det så ska vi vara väldigt nöjda.
Madicken är inte heller helt enkel att lasta – men tar man fram linor så går hon på direkt. Dock vill vi träna bort det och lära henne så mycket förtroende så att hon går in utan linor. Det får bli höstens träning.

På gården har vi fått några nya inackorderingar och det känns jättetrevligt! Till sommaren kommer det en sommarhäst (som varit hos oss i flera år tidigare) och även två islandshästar. Jag har dragit om el-tråden i hela stora sommarhagen. Det var ett jobb som jag delade upp i flera små delar för annars hade det blivit alldeles för övermäktigt. Så hela jobbet tog flera veckor men då jobbade jag bara med det i kortare stunder. Nu är det i vart fall klart och blev väldigt bra.

Men det allra bästa som hänt hittills detta år är ändå det att min bror med fru har köpt en lägenhet här uppe i Sthlm och flyttar från Göteborg. ÄNTLIGEN <3 som vi har längtat efter det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.