Det kom en fråga som jag gärna svarar på så att alla kan läsa:
Pia frågar:
Det jag undrar är hur många timmar hästarna står inne och vilar? Vad blir skillnaden på att ha dom på lösdrift? Och så sista, hästar är ju också beroende av dagsljuset, och pälssättningen styrs ju av ljuset. Här du märkt någon skillnad på pälsen?
Antal timmar på box varierar lite från dag till dag – beroende på mina andra aktiviteter. Men i snitt ca från 10 till 14 ibland till 16. Man kan ju variera lite också om man tycker att någon verkar lite tröttare eller så. Skillnaden mot lösdrift är mycket liten – men i stort kan man ju säga att i en lösdrift väljer ju hästen själv NÄR den vill vila/sova men då delar den ligghall/sovplats med hela flocken. Nu tar jag ju in på box och hästen står i egen box men får å andra sidan inte välja tiden själv. Det där med ljuset var det jag mest var orolig för – inte för pälssättningen utan för att jag ville att de få korta ljusa timmarna mitt i vintern skulle de få vara ute. Men då anpassade jag så de fick komma in senare – typ vid 14 och vara ute tills ca 18-20-tiden. Kakan är den hästen som jag känner bäst och som har visat mycket stor påverkan av pälsfällning/sättning under de år vi haft honom och både förra året, då han gick på lösdrift, och i år när han gått ute så mycket så är han mycket, mycket mindre påverkad av pälsfällningen än andra år då han bott på box mycket mer. Dessutom – nu blir det ju ljust så pass tidigt att det ändå är flera ljusa timmar innan vi ens kommer till stallet och släpper ut de ”vanliga” boxhästarna. Jag tycker nog att detta med att vända på dygnet är det absolut bästa sättet att ha häst. Om/när jag får egen gård så kommer jag att göra likadant. Tänk er stallrutinerna: ca kl 10 på morgonen – intag av hästarna – där väntar kraftfoder, hästarna vilar inne under dagen fram till valfri tid – ca 14-16-tiden. Innan man släpper ut så rider man och gör det man ska med hästarna inklusive en till kraftfodergiva om det behövs. Sen släpper man ut och mockar boxarna och gör iordning för nästa morgons intag. Ute i hagen finns fri tillgång på grovfoder och vatten. Man har både tidigar morgonar fri från stallsysslor och även sena kvällar – då är hästarna redan i hagen och har det bra 🙂 På vintern, när det är mörkt tidigt så lägger man bara tiderna lite annorlunda, senare.
Så – hoppas du fick svar på dina frågor 🙂
Tack för ditt intressanta svar! Det blir ju dock lite funderingar kring detta. Har hästarna tillgång till ligghallen under natten?
Jag tycker också att det är jättebra att hästarna får gå ute så mycket som möjligt och jag tycker det är starkt av dig att ”gå mot strömmen”!
Vad var anledningen till att inte dom andra boxhästarna hakade på detta? Vi har diskuterat detta jag och min (och din) dotter. Funderat på om vår häst skulle klara av det den kallaset årstiden (han är ju som bekant en riktig fryskruka!) Om du bortser från era fantastiska hagar som ni har, vilka krav skulle du ställa på hagen för att ha hästarna ute på natten?
Anledningen är att de inte vågade prova, tyckte sig att deras hästar inte skulle orka m.m. Alla blir saliga på sin tro – alla har rätt att tycka och tro som de vill men jag tror och tycker att majoriteten av alla hästar som är friska klarar av att inte stå på box. Det är deras ägare som inte klarar av att de inte står på box.
Mina hästar har inte tillgång till ligghall – de bor ju i en av de andra hagarna. Och det är också det som är anledningen till att jag tar in dem varje dag och låter dem stå på box i några timmar. Hade jag en ligghall hade jag inte behövt göra så – då hade de fått välja helt och hållet själva när och hur länge de vill vila.
Hagarna ska vara stora, ha tillgång till träd att stå under vid sånt väder (sol, vind, nederbörd). Något annat jag tycker är viktigt är att försöka ha så långt som möjligt mellan vatten och mat så man uppmuntrar dem att röra på sig. Mina hästars hage är väldigt stor och såhär års så använder de bara en bråkdel av den – det syns på spåren i snön – resten av hagen används mest av viltet haha 🙂 Men när våren kommer och gräset börjar titta fram så har jag ju den fördelen med att de vänjs in på gräs i takt med att gräset växer – så när det är dags för bete är de redan invända 🙂 jag slipper handbeta dem.
Många säger att det inte går att ha hästar på det här viset och ändå tävla på lite högre nivå och det är något som jag hela tiden har hävdat att det visst går. Nizze t.ex gick ute hela vintern (i stort sett) – ända sedan förra våren har han bott ute dygnet runt – med lite avbrott för mugg å dyl, och klarade ändå av att göra sitt bästa tävlingsår någonsin!! Nu är det inte speciellt hög nivå men han tävlade ändå rätt intensivt. Jag har ju fördelen med att helt välja när jag vill att de ska få en extra natt inne på box – t.ex natten innan tävling. Dels för att de ska vila och dels för att man kanske har tvättat och fixat dem och vill då inte att de ska skita ner sig igen. Jag förstår att inte alla har denna möjlighet men JAG skulle inte kunna/vilja ha häst på något annat vis.
Det här med att gå ute OCH tävla på hög nivå kan jag intyga att det går visst! Travhästarna i det stall som vi nyss flyttat från går på lösdrift (de allra flesta av dom). Dom har haft stora framgångar och veterinärkostnaderna har enligt tränaren sjunkit markant sedan dom flyttades hit. Hästarna är friskare och mindre skadade. 🙂 MEN då har dom (precis som fallet verkar vara hos er) en väl genomtänkt och välskött lösdrift. 🙂
Vet du – jag tror att hela den här frågeställningen är ganska storstadsorienterad. ”Lisa Persson” ute på landet tävlar sin häst i dressyr på Msv-Sv nivå och låter den gå ute från 6 till 22 utan att ens tänka tanken att den skulle behöva vara inne för att orka tävla. Fattar du vad jag menar? Vi här i Stockholm har så lite mark till våra hästar så vi försvarar vår dåliga hästhållning med att de annars inte skulle orka prestera. Det är tur att det forskas en del i ämnet och att man faktiskt kommer fram mer och mer till hur bra det är för hållbarheten att de rör mycket på sig.
Tack. Nu har jag fått svar och är riktigt nöjd!