Anledning till träning

Dagen innan julafton fick Exsus Zacharia kolik och vi fick åka akut in till Strömsholm. Där blev han kvar i tre dagar och den 25e fick vi hämta hem. Han ville absolut inte bli lastad och vi fick hjälp av den fantastiska personalen på Strömsholm. Ändå tog det två timmar 😩

När vi åkte hem bestämde vi oss för att ta tag i de svårlastade hästarna på gården. Sagt och gjort. Vi började lite lätt igår och fortsatte idag:

Haldir är alltså killen som aldrig tidigare ens vågat nudda rampen med en hov.

Zacharia uppe med framhovarna på rampen.

Det som på sommaren

är en förbannelse, är på vintern en välsignelse …

Vad talar jag om nu, undrar ni. Jo torkan 😂🤣 På sommaren svär jag ve och förbannelse över att det aldrig vill regna. På hösten/vintern tackar jag gudarna för att det är så torrt och fint i hagarna 🤩 Jag kan fortfarande gå med lågskor överallt i hagarna. Alldeles nyss gick jag ut i hagen och hämtad Cuba iklädd mina sommar-foppatofflor. Och inga hästar går med lera upp på benen, det är bara lite blött längst ner på hovarna.

Förra året var dock ett undantag. Vid den här tiden förra året var det ett fullkomligt lerbad överallt. Det kan du läsa om här: Extremt
Jag avslutade det inlägget med att önska och hoppas att resten av 2020 skulle bli lite bättre … herrejösses vilken grotesk kommentar så här i efterskott 😩🙈😬😱😳

Hösten är här

Världen är så vacker på hösten men jag gillar inte mörkret. Vi har hittills inte haft kallt, det är fortfarande utan-täcke-väder för alla hästar och det är skönt. Igår fick valack-flocken flytta från betet till sin vinter-lösdrift. I den andra lösdriften bor redan PRE-hingsten Ragge med PRE-hingsten Harry. Vi avskiljde Harry från mamma Nana och sto-flocken och släppte ihop honom med Ragge. Det gick så bra. Ragge är otroligt gullig och snäll mot Harry, som nog är lite förvirrad fortfarande och tycker världen utanför mammas sfär är aningens läskig. Harry är nu drygt 8 månader så det var alldeles lagom att skilja honom från stona. Det är första gången vi inte har fler hingstföl som skiljs av. Men i och med att Ragge tar så god hand om Harry så känns det ändå himla bra. Jag är också väldigt glad över att Ragge slipper gå ensam i vinter. Tanken var ju att få alla stona dräktiga och då skulle han ha fått gå med dem i vinter. Nu blev det så här i stället och det är ju också himla bra.

Senare under dagen ska vi flytta sto-flocken till deras vinter-lösdrift. Boxhästarna går fortfarande i sommarhagar och det får de nog göra ett tag till.

Förra veckan hade vi veterinär här som konstaterade att Darling är fortsatt dräktig och att Zach inte har några lösa benbitar. Känns toppen 😃

Man ska akta sig

För att ge godis ur handen …

Emma skulle tränsa Ragge häromdagen och eftersom han inte riktigt gillar bettet så brukar hon ge en liten godisbit precis innan. Bara det att han trodde hennes finger var en godisbit och bet tag rejält 😳🙈😫

Först tänkte vi inte så mycket så saken, hon tog ett plåster, hoppade upp och red. Vi jobbade på som vanligt hela dagen och på kvällen klagar hon över att det faktiskt bultar och gör ont i fingret. Tar av plåstret och ser att det ser rött och irriterat ut plus att det är svullet. Då slår det mig – stelkrampsspruta! Så jag ringer 1177 och kollar, de säger att hon ska vända sig till VC morgonen efter. Så igår morse åkte hon till VC, fick en stelkrampsspruta och även 10 dagars penicillinkur eftersom det såg infekterat ut. Tur vad nog det för hon hade feber hela dagen igår. Idag känner hon sig bättre men fingret är fortfarande svullet och det kommer var ur såret.

Vi har haft miljökontroll från kommunens håll här ute på gården. De hade absolut inget att anmärka på, vilket jag iof inte borde vara förvånad över med tanke på hur noga vi är med allt. Men det är ändå skönt att få det ”svart på vitt” liksom.

En månad senare är jag

inte riktigt lika nöjd. Det blev i princip en hel månad helt utan regn. Idag droppar det lite fint från himlen men det har inte kommit något regn annars på hela augusti. Hoppas det regnar hela dagen …

Nana blev inte dräktig med Regal de Chivas 😒
Mycket tråkigt men vi får börja tidigt i vår istället.

Något väldigt roligt som har hänt är däremot att Regal de Chivas har fått flytta hit. Camilla som äger honom behöver en ryttare och Emma rider honom gärna.

En väldigt väldigt trevlig hingst. Han är otroligt väl uppfostrad och har ett mycket bra psyke! ❤️

Sommar

Äntligen en ”normal” sommar med normalmängd regn. Så tänker jag som gårdsägare med hästar som helst ska gå på bete. Så tänker nog inte de flesta andra. Jag är såå tacksam över att slippa ha ångest över att det växer för lite. Dock medför regnet lite merjobb. Gräset växer ju inte bara på insidan av mina staket 😂 utan även överallt. Så det blir en hel del timmar i gräsklipparen 😀

Darling är äntligen dräktig med Zweed 🙏🏽

Av en slump upptäckte jag en PRE-uppfödare som håller till bara 20 min härifrån. För henne berättade jag att jag inte får in Haldir i transporten och således inte kan betäcka om Nana. Då erbjöd hon sig att vi kunde köra hennes hingst till Nana och betäcka. Sagt och gjort, så nu är Nana betäckt med en alldeles underbar liten hingst vid namn Regal de Chivas.

Så nu är det bara att hålla tummarna för att Nana är dräktig. Kontroll den 10/8.

Igår möttes jag av nyheten att min allra första häst fått vandra vidare, 29,5 år gammal. Fina rara lilla Sudden ❤️ Jag köpte honom som 15-åring och sålde honom några år senare till min medryttare Sofia. Hon tog bort träns och sadel och lärde honom och sig själv att bara rida i halsring, han följde henne som en hund och jag tror verkligen hans sista 10 år i livet blev alldeles otroligt fina.

Idag ska vi påbörja tvätten av stallet … 💪💪💪

När det inte går som planerat

Cuba har fått fång. Inte så konstigt att det inte tagit sig denna vår/sommar. Det är mer som en fångkänning än ett ordentligt anfall. Hon har inte alls lika ont som förra gången för 1,5 år sedan. Vilket ger mig stora förhoppningar om att hon ska bli helt återställd. Hon har fång i bakhovarna denna gång.

Darling var inte dräktig idag på kontrollen men vi gör ett nytt försök så får vi se om det löser sig.

Idag har jag även ridit min sista ridtur på Frillan – han har under en tid ”flaggat” för att han känner sig redo för pension på riktigt och då måste jag ju respektera den önskan. Han har visserligen inte varit min så där himla länge men han har verkligen gett mig många många fina ridturer och gett mig tillbaka både mod och ridkänsla. En helt fantastisk liten islandshäst på så många vis.

Ja år 2020 levererar på 2020-vis – ett riktigt skitår som står och skrattar åt oss ”Fuck you humans” Vårt skitår började ju redan i nov 2019 när Jax förolyckades 🙁

Jag är såå dålig

på att uppdatera! Skärpning Pernilla!

Det har gått en månad sedan sist och mycket har hänt samtidigt som det ändå inte händer så mycket eftersom det varmt, hästarna går på bete och ja livet rullar liksom bara på.

Vi har inseminerat både Cuba och Darling. Cuba ej dräktig och det är första gången sedan jag började avla som hon inte tagit sig på första försöket. Men det ska vara en första gång för allt. Och egentligen förvånar det mig inte då hon haft otroligt konstigt och dåliga brunster hela våren. Den första – i april – var bra men sen har det bara varit skit. Då sa Andreas (min semin vet.) att ska vi inte ta och inseminera nu. Men jag sa då att nää, det är för tidigt. Som jag ångrar det nu!

Darling ska kollas den 2 juli – får vi se om det tagit sig. Hon är betäckt med Orchad Zweed – en otroligt fin gulbrun svensk ridponny-hingst, född i Holland på det legendariska Orchad-stuteriet. Om det inte funkar med fryst på Cuba i år så kommer jag byta hingst och då tar jag Zweed på henne också. Han är superfin och passar båda mina ston fint.

Cuba ska tillbaka till seminstationen på torsdag – då får vi se hur det ser ut och om det blir omförsök med Dexter eller byte till Zweed.

Ibland blir saker inte som tänkt – förra årets Cuba-avkomma Exsus Zacharia såldes i januari till en familj som hade tänkt behålla honom som hingst och hade honom som sällskap till sin egen hingst född samma år. Men saker ändrades och han skulle säljas vidare. Jag fick nys om detta och frågade om jag fick köpa tillbaka. Det är bara fem månader sedan han åkte härifrån och jag ville hellre se honom här och själv välja framtida köpare. Så nu är han tillbaka, fina Exsus Zacharia, hingst född 2019 e Daho du Paradis – Orchis Frivaldi – Gimmic: