Förberedd

Att vara förberedd före en större tävling känns kanske som en självklarhet men jag har verkligen märkt att så är inte fallet. Man behöver förbereda både ryttare och ponny före en större tävling. Ponny ska såklart vara förberedd genom att klara sin uppgift vare sig det gäller hoppning eller dressyr. Tränad för det som det ska prestera. Och förutom det – konditions-tränad så den klarar av att prestera på topp flera dagar i rad. Bra är ju såklart också om ponnyn är van att vara borta hemifrån och borta från kompisar. Den ska kanske stå i en box utan att få gå i hage under några dagar i rad. Det är inte självklart för alla ponnyer.

Ryttaren behöver också lite förberedelse – mentalt är det bra att förbereda sig på att prestera på topp i flera dagar i rad. Bra är ju om ryttaren är angelägen och vill mycket 🙂

Jag tycker att det blir vanligare att man åker iväg på tävling/meeting och kanske inte riktigt är förberedd/mogen för uppgiften. Det tror jag är dåligt både för ponny och ryttare. Det är inte så många barn/ungdomar som klarar av att misslyckas. Unga ponnyer eller ponnyer som för första gången är på den nivån ska inte behöva misslyckas – det kan påverka framtiden för ponnyn. Äldre ponnyer som redan presterat på samma nivå – där spelar det inte samma roll om det går dåligt.

Självklart måste man någon gång våga ta steget upp på nästa nivå och självklart är det okej att misslyckas men det får liksom inte bli en ”katastrof”. Man bör lära sig att tävla mot sig själv – alternativt att sätta upp mål (som inte alltid behöver betyda vinst/placering) och vara nöjd med dem.

Och återigen – hur mycket är det ryttarna själva som vill och hur mycket är det föräldrarna som vill?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.