Tjeckien

I helgen styrde vi vår kosa mot Tjeckien. Hela meningen med resan var att prova hästar till Emma. Vi hade fått tips om ett ställe – Tenerife Stables som ligger någon timme utanför Prag. Där finns mängder med mycket fina hästar till salu. Ägaren håller på med avel, försäljning och tävlingsverksamhet.

Jag hade på förhand berättat för dem på ett ungefär vad vi var ute efter och i vilken prisklass. När vi kom fram fick vi börja med att gå runt lite i stallet och titta på några av hästarna inne i boxarna. Sedan gick vi ut i ridhuset där den första hästen redan reds fram av en beridare. Efter en stunds ridning och lite hoppning var det Emmas tur. Så fort hon ridit klart en häst så var nästa klar för henne att sitta upp på. Dock var de noga med att vi hela tiden skulle hinna med att se deras framridning och småhoppning av nästa häst också. Emma red 7 st hästar och sedan gick vi iväg med säljaren och ägaren för en fika. Efter att vi pratat en stund och Emma fått säga vad hon tyckte om de olika hästarna så hade säljaren en plan för nästa dag. Emma skulle första rida de 4 som hon tyckte särskilt bra om, igen och sedan skulle vi åka vidare till ett annat ställe och där prova 3 ytterligare hästar.
Efter detta fick vi följa med ut och titta på alla avelsstona. De gick i en stor hage med flera stora hö-häckar och de hade även en stor ligghall – och kunde själva välja var de ville vara – ute eller inne. Blodslinjerna på dessa ston var verkligen något alldeles extra – helt otroligt! Jag hade lätt kunnat tänka mig flera av dem hemma i min egen avel 🙂

Sedan var det dags för oss att åka till Prag och installera oss på vårt hotell. Emma var väldigt trött på kvällen men jag och Nicklas tog en promenad i stan innan det var dags att äta middag.

På kvällen kom Emma fram till att hon faktiskt var nöjd med ett rida de 4 som hon gillade bäst, igen. Så jag messade säljaren och vi bestämde att vi skulle bara prova de 4 igen.
Sagt och gjort – på söndagen vid 11-tiden var vi på plats igen. Då fick Emma rida hästarna från början och hon valde att lägga lite mer tid på markarbete istället för hoppning. Dock tog hon några språng på varje häst även denna dag. Efter att de fyra hästarna var ridna gick vi in i stallet och kände och klämde på alla hästarna, tittade noga på exteriören m.m.

Sedan var det bara det svåra kvar … välja vilken vi tyckte bäst om.

  1. 7-årig valack som gått 130cm. Mycket trevlig häst, snäll och lugn. Något tråkig i markarbetet men hoppade väldigt väl med hela kroppen. Exteriört fanns absolut ingenting att klaga på.
  2. 5-årig valack med gått 100cm. Otroligt snygg modell på häst men den var lite spooky – t.ex var den rädd för uppstigningspallen. Spänd uppe i nacken och uppmärksam på omgivningen på ett spänt sätt. Den hade någon typ av bubbla/svullnad på framsidan av ena bakbenet.
  3. 4-årig hingst som såklart inte var tävlad än. Hade inte riktigt hittat sin egen framåtbjudning, var inte 100% nöjd med bettet. Mycket korrekt i sin exteriör men med en rätt svag trav. Galoppen var mycket fin. Hoppade med fin teknik och hade lite av en räv bakom varje öra. Otroligt charmig.
  4. 4-årig hingst som inte heller var tävlad, såklart. Mer egen framåtbjudning och hoppade fint. Fina gångarter. Den var för dagen överbyggd men hade väldigt långa bakben, ena framhoven större än den andra och den snubblade en del när den blev trött. Egentligen är denna den finaste men vi väljer bort den pga de exteriöra avvikelserna. Hade vi haft möjlighet att visa honom för vår egen vet. hemma i Sverige kanske vi hade vågat men inte som det är nu.

Vi upplevde att hästarna i Tjeckien var väldigt väl ridna överlag. Något som var väldigt positivt var att av 7 visade hästar var det endast en enda som reds med sporrar, ingen med spö. De flesta visade hästar i Sverige har ridits med rejäla sporrar. Emma gillar inte att rida med sporrar och spö utan hon vill att hästen ska svara för mycket små hjälper.

En mycket rolig helg som gav massor av rolig erfarenhet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.