Att laga mat

Jag har nog alltid gillat att laga mat men det är inte förens de senaste åren som jag verkligen uppskattar timmar i köket. Laga mat från grunden – gärna att det verkligen får ta tid – det är fantastiskt roligt. Vet inte exakt när det började men kanske en kombination av att vi upptäckte Sous Vide och att pandemin fick oss att börja odla grönsaker lite mer ordentligt.

Att Emma också tycker om att laga mat gör det ju inte sämre. Vi har dock helt olika sätt i köket. Hon hittar nästan enbart utländska recept som hon följer punkt till pricka. Jag letar svenska recept (inte nödvändigtvis svensk mat dock) som jag använder som ett utgångsläge. Jag älskar att improvisera i köket. Vad Emma dock lärt mig är att även om jag inte gillar en enskild ingrediens så kan/bör man ändå använda den för tillsammans med de andra så blir det gott.

Jag gissar att en del i det här är att timmar i köket med att skapa mat, bröd eller bakverk är som med handarbete – terapi.

Saker som vi inte längre köper i affären – för att det helt enkelt är bättre (och billigare) att göra själv:

  • grönsaksröror (gör stora batchar som jag fryser in och sedan använder som bas i mängder med maträtter)
  • Saft
  • Sylt
  • Marmelad
  • Gele
  • kryddblandningar – tex taco-krydda, faijtas-krydda, grill-krydda m.m
  • olika buljonger (undantaget fisk-buljong som jag fortfarande köper). När vi äter kött med ben så sparar jag alla benrester och kokar buljong. Fryser in i mindre förpackningar som vi sedan använder i matlagning.
  • matbröd – men det förtjänar ett helt eget inlägg.
  • sommartid köper jag heller aldrig några örter såsom basilika, dill, persilja osv för det odlar jag själv. Fryser dessutom in allt överskott och med tiden hoppas jag att det ska bli såpass mycket att det frysta ska räcka från en säsong till nästa. Men där är jag inte.
  • samma gäller potatis, lök och en del grönsaker – odlar själv och ska utöka till självshusshållnings-nivå.

Jag funderar på att försöka mig på att göra färskost och faktiskt även smör.

Tidigare i veckan blev det kroppkakor till middag. Trist, svensk husmanskost tänker några – jag tänker mat från grunden. Dock ”fuskar” jag och använder mig av bacon. Dels för jag helt enkelt gillar bacon och dels för att det är så enkelt jmf mot sidfläsk.

kroppkakor, som jag lagade till middag i onsdags

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.