R+

Med stigande ålder och mer erfarenhet på ”häst-kontot” så har jag (och Emma) kommit fram till att det är otroligt viktigt med:

  • hur mår hästen – rent psykiskt
    Det är så väldigt stort fokus på att hästen ska må bra ren fysiskt, vilket den ju självklart ska, men man får inte och kan absolut inte glömma bort den mentala biten.
  • hur tränar vi – rent biomekaniskt. Funktionell biomekanik står oss varmt om hjärtat. Speciellt Emma är väldigt intresserad.

Själv känner jag att ju mer jag lär mig desto mer undrar jag om jag verkligen ska rida något mer. Jag är inte och har aldrig varit en speciellt skicklig ryttare. Jag har heller inte några önskemål om att tävla eller träna för tävling eller liknande. Jag vill egentligen bara kunna rida en runda i skogen då och då.

Något som jag däremot är ba på är att läsa av en häst – hur mår den, är den stressad, har den ont osv osv. De hästar jag känner väl – dvs de som bor här – kan jag på långt håll i hagen se om det är något som är fel. På kort tid har jag ju nu fått erfara exakt hur duktig jag är på det. Både när Sessan och Madicken fick kolik såg jag på håll, när jag skulle fodra – att något var på tok. Tog mig tid att stanna och kolla närmare när jag fodrade för att se vad som var fel. Med Sessan var det ganska lätt att gissa kolik. Men Madicken hade andra symtom och det var lätt att se ATT hon hade ont, men inte vart. Med Cuba var det annorlunda – man skulle ha varit en helt novis och ändå se att något var total-galet!

Även förrut när vi hade många inackorderingar såg jag problem med flera hästar långt innan deras ägare hade förstått att något var fel. Jag är helt enkelt bra på att se hur en häst mår, både psykiskt och fysiskt. Det hjälper ju dock föga om man vill rida utan att förstöra sin häst …

Men tillbaka till rubriken – R+. Det betyder att man tränar med belöning (dvs plus) istället för att ta bort tryck (dvs minus). Jag belönar med något (t.ex ätbart, kli, eller likn) när hästen gör ”rätt”. Det vanliga inom hästträning är tryck och eftergift. Då tar man bort trycket när man får ”rätt” respons från hästen. Det kallas för R-. Minus för att man tar bort något när rätt sak uppnås. Plus för att man tillför något när rätt sak uppnås.
Jag och Emma har kommit fram till att vi kommer fortsätta rida med tryck och eftergift MEN aldrig så mycket tryck att det blir våld. Ett milt tryck om vi t.ex vill att hästen ska röra sig framåt. Om hästen inte förstår så ökar vi inte trycket utan tänker till och försöker hitta ett annat sätt att visa vad vi vill. Däremot sker all hantering med R+.

Exaus Zacharia – tränad med R+ sedan start

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.