Värst så svårt det ska vara

att blogga alltså 😝

Ja vad har jag gjort i 10 dagar sedan senaste jag bloggade … ja, jobbat, jobbat och jobbat. Usch så motigt det är med hästlivet när man är inne i gråa, leriga, mörka, kalla december. Just nu känner jag att en häst skulle kunna vara nog, inhyst hos någon, som man behöver åka till en gång om dagen och rida – lite lyxigt sådär. Men så ser ju inte verkligheten ut direkt. Nej det är inte mindre än 12 hästar här som behöver min omsorg. Alldeles oavsett väder och vind.

Emma har semester så jag roddar runt hela kittet by my self. Vilket är rätt så jobbigt men jag får försöka härda ut – jag ska ju ha semester i slutet av jan – början på feb.

Nu har vi hittat ett ridhus dit vi kan åka för att ta lektioner av Ida. Min första gång blir på fredag. Frillan har inte åkt härifrån sedan han flyttade hit så jag kände att jag nog skulle ta och lastträna lite. Det visade sig vara enkelt – han klev rakt på, jag lastade själv. Däremot är han inte helt cool med att så där men jag hinner öva lite till innan det är dags att åka. Och Emma får följa med på fredag (semester eller ej!). Det ska i alla fall blir hur roligt som helst. Kan inte ens komma ihåg när JAG åkte iväg någonstans för att rida för instruktör i ett ridhus 😄😄

Den där spanska hästen vi har – Ibero – han är ju bara för skön. Kommer från Spanien, bara varit här sedan i april, aldrig förr varit med om kyla, mörker och snö men oj vad han älskar att vara ute. Våra hästar går in kl 22 och inte ens då står han vid grinden och vill in. Han kommer inte ens när man ropar utan man får gå och hämta honom 😂
Det enda undantaget är stark vind – då tycker han det är läskigt och vill faktiskt hellre vara inne i sin box.

Jag har hunnit med att rida några ggr med vår nya inackordering. En otroligt trevlig familj som bor här i Nykvarn. Det är den äldsta tjejen i familjen, 12 år, som rider mest. I morgon är det dags igen. Då ska vi se om jag hinner visa någon lite längre runda, innan det blir mörkt. Hoppas det.

Busy day

Idag blev fölen vaccinerade – guldstjärna till de små liven <3

lusen_dorr
Exsus Lucifer står och väntar på veterinären

Och längst ner i Sverige blev även mitt tredje föl vaccinerat – guldstjärna även till honom <3

bitcoin_dorr
Pooh Etic Bitcoin står också och väntar på vaccinering

När vet. ändå var på plats fick hon göra tandkontroll på båda storhästarna. Båda dessa herrar fick gludstjärna även de – båda vad gäller uppförande (fast där borde man ju förvänta sig en del) och vad gäller fina i munnen. De blev ju dock aningens trötta av sederingen så de fick stå inne en stund och kvickna till innan det var dags att gå ut och äta lunch. Under tiden jag väntade på att alla skulle kunna gå ut igen passade jag på att dammsuga hela stonas hage ren från bajs.

När det var gjort kom hovis förbi och slog på en tappsko och sedan var det dags att börja gå ut med alla hästar och mocka i boxarna. Jag passade då på att ta bajsprover från alla som varit inne.

Väl färdigmockat var det bara att gå och hämta återstående 4 hästarna – så att jag skulle kunna ta bajsprov även från dem.

Under tiden jag väntade på det så passade jag på att dels sladda ridbanan och dels rensa den från stora stenar. Då passade vädret på att ge mig en ”känga” – det började spöregna 🙁

När jag åkte iväg till posten (en enda häst bajsade inte så nu måste jag köpa en egen låda till bara honom) så hjälpte tjejerna mig att gå ut med alla killarna.

I morgon blir det nog en lite lugnare dag – bland annat ska jag till naprapaten med min tennisarmbåge.

Äntligen

fick jag en sådan där dag när jag känner att jag hinner med allt jag vill hinna 😀 Idag har vi varit flitiga må ni tro. Vi har hunnit med allt vanligt stallarbete plus att mocka i flera av hagarna, jag har plockat upp 5 kartonger här hemma, handlat och lagat mat, dammsugit, tvättat två tvättmaskiner, Emma har ridit två hästar.

Jag har också hunnit med att småpyssla med än det ena än det andra – t.ex så fick hö-vagnen sig en ordentlig tvätt 😀 – va, bara en sån sak!

sjostuga
Det här längtar jag efter

Roligare

På jobbet har jag hjälp av en tjej som heter Bella <3 Fina Bella och jag har känt varandra i ett antal år nu och för snart ett år sedan fick hon en fin liten son. Nu när hon hjälper till på stallet så är såklart lilla Valdemar med oss 🙂 Och ja – dagarna har helt enkelt blivit lite roligare. Det känns lite som jag har blivit ”mormor” – haha.

Valdemar är en underbar gladlynt kille som förgyller dagarna på stallet <3

valdemar1 valdemar2
valdemar3 valdemar4

Ytterligare …

… en dag med slit och släp 😀

Först fick jag lite sovmorgon 🙂 vilket var väldigt skönt. Sedan tvättade jag och Nicklas transporten, både in- och utvändigt. Sedan spolade jag av bilen lite snabbt. Transporten blev så fin 😀

Efter lite lunch åkte vi alla tre (Nicklas, jag och Emma) till stallet. Emma började genast rida de som stod på schemat medan jag var tvungen att fixa lite hagar. Under tiden slutförde Nicklas det sista i ligghallen och sedan påbörjades det extremt tunga arbetet med att mocka ur massa äcklig halm som ligger i ligghallen. Snart ska stona få tillgång till sin del och nästa helg ska även valackarna få tillgång till sin del – så allt äckligt måste bort helt enkelt. Slit å släp …. :/

Tänk ändå vilken lyckligt lottad människa jag är som har min fantastiska man som hjälper mig med allt!! Ibland när jag är i stallet själv och gör något som är riktigt jobbigt kan jag bli alldeles gråtfärdig när jag inte riktigt orkar. Jag verkligen HATAR när jag är för klen för något. En sak som är riktigt jobbigt är att fylla hö i de olika höburarna. Just nu är vår 4-hjuling trasig och då får man göra det för hand och det är såå extremt tungt. Men som tur är så får jag hjälp av Bella och Micke rätt ofta. Och såklart – Nicklas hjälper mig så ofta han kan.

Nicklas
Min allra mest älskade vackra fantastiska lilla man <3

Ont

i kroppen är vad jag har nu … jag har byggt om lite i lösdriftshagen. Ängsdelen har varit delad i fyra delar under sommaren men ska nu bara delas på två med en bred korridor mellan. Så först rev jag de delar som var och sedan byggde jag upp de två andra delarna. Många vändor fram och tillbaka blev det … jag är grönjävla trött och har ont typ överallt nu :/

Men stona kunde flytta in direkt och dom blev himla glada. För där finns massor med gräs kvar 😀

Den veckan gick fort

Åsså är det fredag kväll igen och hela veckan känns som den bara blåste bort …

Rocky-ponken är hemma igen och ”Drottningen” är levererad till sin nya familj 🙂

Rocky har fått en klack i trakten på sin ”onda” hov – vilket medför att han inte trampar igenom djupa böjsenan så mycket. Det ska i sin tur medföra att det inte gör så ont och att han ”vill” röra på sig. I en vecka ska han stå på box och inte röra sig, äta Metacam och bara kontrolleras att han inte är halt. Från och med nästa torsdag ska han promeneras för hand 3 x 5 minuter. Detta ska sedan utökas med 5 min för varje vecka och om 4 veckor ska han tillbaka för nya beslag. OM allt går som det ska förstås! Vi ropar inte hej förrän vi är över ån …

”Drottningen” (Silvia) är såld till en jättegullig familj i Heby. Där kommer hon att få ett toppenliv 🙂 Jag och Emma åkte iväg med henne dit nu ikväll – resan dit tog 3 tim 15 min och resan hem tog 1 tim 45 min – dels på grund av fredagstrafiken och dels på grund av vädret 🙁

Denna vecka har jag kört EXTREMT mycket bil med transport – fram och tillbaka till Strömsholm både måndag och torsdag. Fram och tillbaka Heby i dag och i morgon åker vi till Rånäs och hämtar hem en 3-åring  till Emma. Mer om ”Prinsen” (som han kallas) kommer inom kort.

Nu ska jag ha en kort, kort ledig fredagkväll och i morgon ska jag bygga lite på ligghallen på stallet. Vi sak dela ligghallen i två delar – en sto-sida och en valack-sida 🙂 Några nya inackorderingar är ingång 🙂

Håll sams!

Ja så skulle man vilja säga till några av hästar på betet. Det är inga fodringar, inga ston i hagen, marken är full med gräs – det finns INGET att bråka om.
Men ändå så gör dom det 🙁
Igår kväll ägnade jag och Mia oss åt det skojsiga arbetet att dela av ännu en del av lösdriftshagen så vi kunde dela de två kombattanterna åt. Det ”lilla” arbetet tog 3 timmar och var fyllt med jobbiga flugor, sticksiga bromsar och läbbigt högt gräs. Det tråkigaste av allt är att om ca 1 månad så måste skiten ner eftersom då är det tid att stalla in. Vi tycker vi har så mycket mark och så många hagar men ändå så räcker det inte – känns en aningens konstigt.

Betessläpp

Idag har vi släppt ut hälften av gänget på bete och det känns jätteskönt. Hela lösdriftshagen är tom och ska nu vila – det kan den behöva för där har det nu gått hästar mer eller mindre konstant i drygt två år.

Resten av hästarna kommer släppas ut pö om pö under nästa vecka och veckan efter det.

Så ikväll var det bara 6 hästar att ta in och i morgon kväll är det bara 4 (då en av de som står inne ska ut i morgon på bete och den andra åker iväg över helgen).

I och med att beteshagarna ligger en smula längre bort från stallet så blev det lite pyssel med vattenslangar idag och vi fick dessutom flytta på lite badkar och andra vattentunnor. Men till slut fick vi ihop det och det blev bra 🙂

Vi fortsatte dessutom arbetet med att tvätta taket i stallgången. Så fort alla hästarna har flyttat ut på betet så ska hela stallet tvättas och sedan hoppas i alla fall jag på varmt, torrt och lite blåsigt väder så hela stallet torkar upp snabbt. Vi funderar på att om vi ska ta och måla om inne i stallet för det är rätt mycket färgflagor som försvinner när man tvättar med högtryck.

Fix och trix

Fix och trix i stallet har jag ägnat mig åt idag – och ganska blött trix kan man säga – jag och Mia håller på och tvättar hela stallet. Idag började vi med den box där vi brukar ha foder i och med taket i stallgången. Jösses vad blöta vi blev men vad ljust och fint det blir när man får bort all samlad smuts 🙂