Dålig nedåtspiral

Vi har hamnat i en ond cirkel tror jag bestämt.

Förra måndagen kastrerades Lusen – allt gick jättebra, ingen svullnad och ingen temp på hela veckan.
På torsdagen upptäckte vi ett sticksår på Bitcoins ena framben. Vi rengjorde och tempade men på dag 3 så var febern och också lymfangiten ett faktum.
Samma dag hittade vi Calle i hagen med en mycket svullen bak-kota, inte halt men rejält svullen.
Vi upptäckte också att vår ena katt verkade må riktigt dåligt. Nicklas fick åka akut till vet. där det visade sig att hon hade flera frakturer på två revben och en punkterad lunga – hon fick somna in ??
Samma måndag som kastreringen skedde så opererade veterinären bort en ink från en av ponnyerna. Där gick stygnen upp och plötsligt var där ett stort geggigt sår.

Så i måndags kom vet. förbi för att kolla till operations-såret och Bitcoins lymfangit.
Resultatet av det besöket blev intramuskulär PC till Bitcoin, antibiotika i pulverform till ponnyn med inken.
Och så idag hade Lusen plötsligt fått feber … jaha då var det intramuskulär PC även till honom.

Och jag som HATAR att sticka och spruta ???

Som grädde på moset gissar jag att jag har fått diskbråck eller om det möjligen är på väg att bli diskbråck.

Det är helt okej om det kan vända nu …

Alltid är det något

Häromdagen när vi fyllde på mat i lösdrifterna upptäckte vi att Aragorn var svullen i ett framknä. In med honom och undersöka. Ett jack i knät – antagligen har Tvistur fått nog av att Aragorn ska hålla på och valla honom och gett honom en känga. Tvistur sparkar inte så högt 😉

Vi tvättade och smörjde lite och släppte sedan ut. Han var inte halt men svullen och lite varm.
I dag när vi gjorde rent såret kom det fram en fortsättning på såret – en flik som lagt sig över själva såret. Men vi tvättade och smörjde igen. Mindre svullen men fortfarande lite varm. Inte alls ont när man tvättar!

På em skulle vi åka och träna men vad händer – jo Emmet var uttorkad så vi vågade ju såklart inte åka någonstans. Provade att ”tvinga” honom att dricka lite god ”soppa” (det är en blandning av betfor, linfröpellets och vetekli och MASSOR med vatten). Han brukar slafsa i sig sådan blandning med god aptit men nej inte idag.
Håll tummarna att det inte blir någon kolik …

Länge sedan

Ibland är jag så dålig på att uppdatera och just nu beror det ju såklart på att tiden vid datorn är lite knapp. Jag väljer att vara utomhus och jobba på gården i stället för att sitta vid datorn. Men nu har jag en stund över 🙂

Vad har hänt? Såklart en hel del och massor har jag väl dessutom hunnit glömma eller så är det inte så värt att skriva om här hihi.

Vår älskade lilla Zammie är sjuk – något med levern. Vi har varit och tagit blodprover som visade det och om en vecka ska det tas nya blodprover. Därefter får vi se vad som händer. 🙁 <3

Vi har haft finbesök från Skåne-land – Eva som har köpt Curri har varit här på besök och kollat på våra fina föl 🙂

Prinsen har åkt hem till sin ägare tillika uppfödare. Han är saknad här hemma … :/ <3

Fina Vegas är till salu – irländsk import född 2007 – annonsen hittar ni här.

Vi har flyttat runt stona en hel del för de är såklart i störst behov av mat och nu börjar det sina lite i hagarna. Men vi stödfodrar dem också och det har vi gjort ett tag. Jag tycker dock att det skulle vara skönt om de övervägande åt gräs ett tag till.

Cuba dräktighetskollades igår och är fortsatt dräktig med fina Ulk d’été 😀 Jippi  <3

Vi har köpt en traktor som kommer hem här i veckan och jag gissar det kommer bli slagsmål om vem som ska köra haha 😀

Vissa veckor

vill man bara stryka från kalendern. Vi verkar ha fler sådana veckor än andra …

I måndags morse åkte Emma på skolresa – tbx på onsdag kväll. Jag fick strikta order om hur hästarna skulle tas om hand under tiden hon var borta. På måndag vid lunchtid åkte jag ut till stallet för att fodra lunch och ta in Alida. Hon går på lösdriften men tas in varje dag för lite extra fodring (hon är fortfarande en smula tunn). Hon var superfin i alla benen men hade något litet nytt sår på ett bakben. Jag tvättade det och satte på en salva jag brukar använda. Fodrade henne och alla andra och åkte så hem igen. Eftersom jag hade kvällsfodringen så åkte jag inte tillbaka förrän vid 19-tiden. Jag och Nicklas skulle fylla alla burar med foder. Gick så klart in till Alida för att sätta på täcke och hagskydd och släppa ut. Blev inte så mycket med det då hon var supertjock över ena senan vänster fram. 🙁
Hur kan en ponny lyckas skada sig själv i boxen på mindre än 6 timmar? Hon fick gå till spolspiltan där jag spolade kallt vatten i ca 30 minuter. Efter att hon torkat lite fick hon på sig kyllera och så lindade jag. Självklart fick hon stanna inne.

På tisdagen var det dags för återbesök med Rocky. Tyvärr var inte all hälta borta men vet. sa att det var extremt ovanligt att knäledshältor försvann på bara en behandling. Det hade visst blivit bättre men vet. tyckte att han skulle behandlas igen. Så han blev återigen sprutad i knäleden. Ytterligare 3 veckor med 20 minuters promenader.
Vi diskuterade också operation. Om han inte är bra vid nästa återbesök så ska vi boka in en operation. Då kommer jag även att kastrera honom.

Mitt hjärta blöder bara jag skriver det – men det finns faktiskt ingen anledning alls att behålla honom som hingst om han ändå inte kan gå i avel. Han får ett lyckligare liv om han är valack. Och livet för oss blir också en smula enklare.

När jag ändå var på kliniken passade jag på att fråga om Alidas sena. De tyckte, såklart, att det var bäst att komma in och ultraljuda senan för att se hur det stod till. Sagt och gjort – jag fick en tid till dagen efter.

På onsdagen åkte jag in till kliniken med Alida och det visade sig att det var en lindrig blödning i djupa böjsenans infäste mot förstärkningsbandet 🙁 Inte så allvarligt men inget man struntar i. Resten av senorna på båda benen såg fina ut. Gissningen hur detta gått till är att hon sparkat på sig själv när hon varit i boxen – kanske när legat ner och skulle upp. Ja, jag kan inte säga att jag är förvånad – extremt klumpig ponny det där!

Vi passade även på att röntga så vi inte skulle missa någon liten liten spricka. Det visade sig på röntgen att hon har fina leder 😀 Alltid något!
Metacam i 10 dagar, 20-minuters promenader i 14 dagar och sedan återbesök för att ultraljuda senan igen.

Så när Emma kommer hem efter endast 3 dagar borta har hon (återigen!!) endast 1 ponny som är ridbar. Jösses så trött man blir!! 🙁

Kanske man skulle köpa sig en lott

eller nä … det blev lite som att ha vunnit högvinsten när veterinären gav mycket väl godkänt till Rocky idag 😀

Helt ohalt i skritt och så gott som ohalt i trav. Han fick en ny sko med en kil i trakten och små, små piggar (om eller när det blir halt), han får gå ut i liten hage under övervakning under kortare stunder (jag BÄVAR!!)

Jag fick en ”föreläsning” om läkningen av skadan – efter 2 månader är den akuta fasen över, efter 4 månader klarar den belastningen av trav och efter 6 månader belastningen av galopp (typ). Jag fick också godkänt att åka iväg till rehab – ska ringa direkt på måndag och boka in vårt första besök. Dels är det en utflykt för Rocky – se något annat än boxen och dels får vi experthjälp med rehabiliteringen.

Den enda smolket i bägaren är att vi fortfarande inte kan veta att han verkligen blir helt bra – men för mig känns det i alla fall bättre att han är så pass bra som han är nu 7 veckor efter olyckan och att det inte har varit några bakslag. Då borde ju chansen öka, känns det som i alla fall.

Den vackraste av alla vackra svarta skönheter

Som vanligt så imponeras man av hans psyke och uppfostran <3 Alltid så fantastisk att ha med sig – vad man än gör.
I tisdags när jag åkte själv till kliniken med honom så lastade jag honom helt själv. Jag inbillar mig att inte alla med hingst gör det. Fina vackra lilla varelse <3

Nämen nästan 24 timmar

Jag fick slippa ångesten i nästan 24 timmar. Hade i alla fall en trevlig kväll igår och sov gott i natt men idag är en ny dag med ny ångest. När jag kom till stallet i morse så hade Rocky inte ätit mycket av sin natt-mat och inte druckit alls 🙁 Detta var så klart alarmerande men det som fick mig att bli riktigt orolig var hans loja sätt. Han stod still på gången utan att skrapa med hovarna och på vår förmiddagspromenad så var han helt lugn – inga krumbukter över huvudtaget … mycket mycket ovanligt. Vanligen drar han ju nästan min axel ur led men idag gick han så snällt bredvid mig i 15 minuter. Jag ringde till Stav och lastade sedan helt själv (för första gången) och det gick strålande. Lastade även ut alldeles själv – inte heller några problem.

Det var absolut ingen allvarlig kolik men han slangades och fick lite dropp och kramplösande. Efter fyra timmar var han hemma i sin egen box igen. Om han inte visar några koliksymptom i morgon så får han en halv portion hö i morgon kväll. Stackarn – han var rätt hungrig redan nu i kväll när vi åkte därifrån 🙁

Jag vet ärligt talat inte riktigt hur mycket mer jag tål nu …
känns som att om någon så mycket som blåser på mig så ramlar jag.

Dagarna rullar på

Idag skulle vi ha släppt ut Prinsen på lödriften igen, efter sparken och den efterföljande blödningen i sträcksenan men vi vågar inte riktigt göra det. Han är svullen över senan på det andra frambenet. Och vi har ingen aning om varför. Så han står kvar på sjukhage och så ska jag ringa till veterinären i morgon.

Kakans sår tvättas en gång om dagen och det går lättare och lättare, hon gillar det INTE men hon är nog den absolut snällaste hästen jag någonsin skött om. Även fast jag gnuggar i ett öppet sår så försöker hon inte ens sparka mot mig. Helt galet snälla är hon!

Att äga en hingst är en sak men att äga och sköta om en konvalescent hingst är något helt annat! Verkligen ingen barnlek. Men det går – tack vare han fantastiskt fina uppfostran. Aldrig att jag känner mig hotade eller på något vis i riskzonen att det ska hända mig något men han har lite väl mycket uppdämd energi …

På torsdag ska vi tillbaka till Strömsholm – äntligen! Då hoppas jag att han ska få lov att gå ut i hage igen … MED lite plegg i sig de första gångerna, tänker jag.

På fredag ska jag till Stav och dels kolla Cubas sena igen och dels ska Lilla Grå triangelmärkas 🙁

En olycka kommer sällan ensam :(

Som ni ju alla vet så trampade Rocky på en spik – det är nu 1 1/2 månad sedan, den 1 nov, och ganska så exakt en månad senare, torsdagen den 28/11 så fick lilla låne-ponnyn Kakan en rejäl spark på ena bakbenet och hamnade på kliniken i 10 dagar. Bara dagen efter fastnade finaste Lilla Grå i hagkompisens täcke och fick stå på 3 ben i flera timmar. Men inte nog med det – i söndags blev Prinsen sparkade på skenbenet vänster fram så vi fick åka till Strömsholm 🙁 Som tur var inget brutet men en blödning i sträcksenan. Boxvila för den sista ridbara ponnyn i familjen 🙁

Mina dagar består av ca 4 timmars extra arbete varje dag för att ta hand om tre stycken boxhästar.
Förmiddagar: Mocka alla tre boxar ca 15-20 min/box = 45-60min
Promenad med tre st a 15 min/st = 45 min
Förbereda allt foder = 30 min
Kyla Prinsens ben och linda om alla fyra = 15 min
Totalt: 2 tim 15 min – 2 1/2 tim

Eftermiddag:
Rengöra Kakans sår = 45 min
Promenera med tre st a 15 min/st = 45 min
Kyla Prinsens ben och linda om alla fyra = 15 min
Mocka två boxar igen = 30 min
Totalt: 2 tim 15 min

I vanliga fall skulle man mocka två boxar och förbereda foder för två hästar = 40 min

Och ovanpå detta – de skyhöga veterinärräkningar och det faktum att Emma inte har någon häst att rida, träna och tävla.

Schack har jag hört ska vara kul eller varför inte frimärkssamling …

Den veckan gick fort

Åsså är det fredag kväll igen och hela veckan känns som den bara blåste bort …

Rocky-ponken är hemma igen och ”Drottningen” är levererad till sin nya familj 🙂

Rocky har fått en klack i trakten på sin ”onda” hov – vilket medför att han inte trampar igenom djupa böjsenan så mycket. Det ska i sin tur medföra att det inte gör så ont och att han ”vill” röra på sig. I en vecka ska han stå på box och inte röra sig, äta Metacam och bara kontrolleras att han inte är halt. Från och med nästa torsdag ska han promeneras för hand 3 x 5 minuter. Detta ska sedan utökas med 5 min för varje vecka och om 4 veckor ska han tillbaka för nya beslag. OM allt går som det ska förstås! Vi ropar inte hej förrän vi är över ån …

”Drottningen” (Silvia) är såld till en jättegullig familj i Heby. Där kommer hon att få ett toppenliv 🙂 Jag och Emma åkte iväg med henne dit nu ikväll – resan dit tog 3 tim 15 min och resan hem tog 1 tim 45 min – dels på grund av fredagstrafiken och dels på grund av vädret 🙁

Denna vecka har jag kört EXTREMT mycket bil med transport – fram och tillbaka till Strömsholm både måndag och torsdag. Fram och tillbaka Heby i dag och i morgon åker vi till Rånäs och hämtar hem en 3-åring  till Emma. Mer om ”Prinsen” (som han kallas) kommer inom kort.

Nu ska jag ha en kort, kort ledig fredagkväll och i morgon ska jag bygga lite på ligghallen på stallet. Vi sak dela ligghallen i två delar – en sto-sida och en valack-sida 🙂 Några nya inackorderingar är ingång 🙂

Tillbaka på ruta 1

Tyvärr fick vi skjutsa tillbaka Rocky till Strömsholm idag. När jag kom i morse så var Rocky väldigt halt, mot att ha varit helt ohalt sedan op. Jag ringde Strömsholm och dom bad mig komma. Efter lunch hämtade jag Emma från skolan, vi lastade och körde iväg. Väl där fick vi träffa den vet. som op Rocky förra lördagen. En mycket kompetent vet! Dom röntgade hans hov från alla möjliga och omöjliga vinklar, satte en kanyl och försökte få upp vätska från bursan. Det kom inte upp någon – och det är positivt!

Enl vet. fanns det två olika scenarion:
1. en ny infektion i hoven – INTE bra
2. Rocky har ont i djupa böjsenan – mycket bättre och helt väntat.

Som det ser ut nu så är det scenario 2 men Rocky fick stanna några dagar, dels för att vara helt på den säkra sidan och dels för att han kommer behöva en specialsko. Hovslagaren fixar det imorgon. Och sedan vill de se att han är bekväm med den skon. För att läkningsprocessen ska bli så bra som möjligt så behöver han röra sig lite, så inte senan växer ihop med strålbenet. Och röra sig kommer han ju bara att vilja göra om det känns okej.

På vägen till Strömsholm hann min hjärna med en väldigt stor mängd olika scenarion – alla var HEMSKA! Jag är nog mest rädd för att försäkringen ska slå i taket och jag måste VÄLJA …. hua :'(

Du MÅSTE bli bra – lilla vackra svarta skönhet!