Tingad

aragorn_feb_3
Den här fantastiska lilla varelsen är nu tingad 🙂 Han ska vet.bes och sedan åker han till sitt nya hem i Norrland. Fantastiskt roligt och jag tror att det blir en superbra hem för honom.

Tänk vad tiden går fort – inte länge sedan han såg ut så här:
Aragorn10 Aragorn9 Aragorn8 Aragorn7 Aragorn6 Aragorn5 Aragorn4 Aragorn3

Alltid är det något

Häromdagen när vi fyllde på mat i lösdrifterna upptäckte vi att Aragorn var svullen i ett framknä. In med honom och undersöka. Ett jack i knät – antagligen har Tvistur fått nog av att Aragorn ska hålla på och valla honom och gett honom en känga. Tvistur sparkar inte så högt 😉

Vi tvättade och smörjde lite och släppte sedan ut. Han var inte halt men svullen och lite varm.
I dag när vi gjorde rent såret kom det fram en fortsättning på såret – en flik som lagt sig över själva såret. Men vi tvättade och smörjde igen. Mindre svullen men fortfarande lite varm. Inte alls ont när man tvättar!

På em skulle vi åka och träna men vad händer – jo Emmet var uttorkad så vi vågade ju såklart inte åka någonstans. Provade att ”tvinga” honom att dricka lite god ”soppa” (det är en blandning av betfor, linfröpellets och vetekli och MASSOR med vatten). Han brukar slafsa i sig sådan blandning med god aptit men nej inte idag.
Håll tummarna att det inte blir någon kolik …

Upptagna

Vi är och har varit väldigt upptagna av att bygga ligghallar. En i valack-hagen och en i hingsthagen. Det är himla roligt att bygga men samtidigt jobbigt. Men bra blir det:

ligghall_1 ligghall_2
ligghall_3
ligghall_4 ligghall_5

 

Förutom bygget är det ju såklart allt annat vanligt arbete som ska hinnas med. Plus att båda katterna har blivit skadade. Först märkte vi att Greta hade ont i svansen – den såg helt ”bruten” ut – och det visade sig vara bölder efter att grannkatten bitit henne 🙁 Så nu äter hon både Metacam och penicillin.
Sedan hann jag inte mer än hem från vet. så märkte vi att även Hedda varit i närkontakt med grannens katt (jävel!!!). Hon hade djupa sår på magen och under ena benet. Stackars liten!

Dessutom har gården ”blivit av med” två hingstar – Aragorn och Ior är numera valacker. Kastreringen gick bra men båda har nu feber så i morgon ska jag ringa vet. för att kolla om det är dags att sätta in antibiotika.

OCH som om allt detta inte var nog – i morgon välkomnar vi en ny häst på gården – Eminent född 2010. En storhäst som Emma ska träna och tävla.

eminent_1

Såå duktig

Aragorn var så extremt duktig idag 😀 Åh vad jag är så kär i den där lilla plutten <3

När vi kom hem från hoppträningen lät vi transporten stå kvar på stallplan och öppnade upp så mellanväggen stod åt ena hållet. Vi hämtade Aragorn från hagen och tänkte vi skulle last-träna lite. Sist när han gick förbi transporten och lämen var nere så nosade han på den och gick tvärsöver den – så vi tänkte att det nog inte skulle vara några problem. Och icke då … han nosade en gång på lämen, lyfte ena frambenet högt och gick sedan in som ingenting 😀 Emma gav honom lite godis och jag stängde bakdörren. Sedan ställde jag mig som om jag skulle dra ner gardinen bak men gjorde det inte utan pratade lite mer honom istället. Han vände på huvudet och glodde lite på mig men var fortfarande hur cool som helst. Jag öppnade och han backade ut som om han gjorde det var dag. Sedan bad vi honom gå in igen och det gjorde han utan att tveka och så fick han backa ut igen och sedan äta sitt kraftfoder utanför transporten.

Jag verkligen verkligen älskar hans coola inställning till allt vi hittar på 😀 Hans årings-kompis var kvar i hagen och ropade lite då och då på honom men han svarade inte ens utan var helt fokuserad på oss och vad vi gjorde. Han är verkligen inte van vid att lämna sin kompis –  utan det har egentligen bara hänt ett fåtal gånger förut.

lastning_aragorn

Cubas nya fästman

ulk_5  ulk_3ulk_2   ulk_6

Ulk d’été född 2008 e: Heratbreaker (KWPN) u: Hipipip de la Motte (welsh sekt B)

I mer än ett år har jag drömt om att betäcka Cuba med denna otroligt fina franska hingst. Eftersom han bara finns på fryst semin så har jag inte riktigt vågat mig på det. Nu i år så hittade jag ju ingen hingst som jag verkligen ville betäcka Cuba med. Men så kom jag på att Ulk finns ju. Sagt och gjort – i förra veckan beställde jag den frysta sperman och idag kunde jag hämta ut den på posten i Järna. Jag lämnade Cuba på seminstationen med ett stort fint moget ägg. Så det blir med stor sannolikhet insemination under morgondagen.

Jag har sålt fina lilla Curri – tillbaka till en tidigare ägare – och hon är nu betäckt med Speycksbosch Dancer (som ju är pappa till Miss Dancer). På tisdag om en vecka ska hon UL-kollas om hon är dräktig.

Så jag som hade bestämt mig för att inte betäcka om – står nu kanske (förhoppningsvis) ändå här med två dräktiga ston igen 😀 Men när jag fick Curri såld så kände jag att jag ändå ville betäcka Cuba igen. Det blir ändå hälften av jobbet nästa år. Curri åker till sin nya ägare i slutet på året när vi särar på stona och fölen.

Båda mina årsföl är till salu – två helt fantastiska små varelser som kommer bli helt underbara ridponnyer. Wille är definitivt ett hingstämne med sin fantastiska stam – honom säljer jag mer än gärna till någon som vill ta fram honom som hingst. Så om ni vet någon som letar efter en ponny att forma själv så vet ni var de finns 😀

lusen_wille
Mörkbruna Exsus Lucifer och fuxen Exsus Wild Hunt

Fina <3

Idag släppte vi över årings-hingstarna i sommarhagen

Jag är så otroligt glad i min fina åring – Exsus Aragorn. Han är så himla fin, rör sig fint och är så trevlig i sitt temperament. Jag tror att detta kommer bli en helt underbar individ och jag hoppas han ska hålla måttet som hingst.

GRATTIS <3

säger vi till fina Aragorn som fyllde 1 år igår.
Tänk så här såg det ut för ett år sedan:

Aragorn7 Aragorn11

Och så här ser han ut idag:

aragorn_1år_1 aragorn_1år_2

Då var han en bra bit under 1 meter hög och vägde runt 50 kg – idag är han 133cm hög och väger drygt 300kg. Tänk vad mycket det händer på ett enda litet år 😀

Båda kulorna har trillat ner men han är fortfarande väldigt snäll och cool <3

Ändrade planer

För ett tag sedan skrev jag om att mina planer för ombetäckning hade gått i stöpet då mina 1a handsval inte fanns tillgängliga. Jag har faktiskt ändrat mig helt och hållet sedan dess. Jag låter båda stona vila ett år och betäcker inte om dem. Om jag inte kan få den hingst jag helst av allt vill så … nä då får det vara. Curri har ändå haft föl rätt många år i rad och jag tror hon skulle uppskatta att inte behöver gå dräktig och få föl igen. Istället ska vi börja rida på Cuba igen och Curri ska vi försöka jobba lite med också. Jag tänker mig tömkörning och löshoppning som alternativ till ridningen (hon är inriden men inte riden regelbundet på många år).

Det ska bli riktigt roligt att få jobba med stona och såklart har vi ju även de tre hingstarna på gården att jobba vidare med 🙂

DSC_7889 (2)
Exsus Lucifer f 2015 e: Frebos´Garmin

DSC_7860
Exsus Wild Hunt f 2015 e EG Pauli

Aragorn_3
Exsus Aragorn f 2014 e Holly´s Cerwin

Unga hästar

Det är så otroligt roligt att jobba med unga hästar. Vi har börjat jobba lite med vår åring – Exsus Aragorn:

Aragorn7
Aragorn som nyfödd liten parvel

Aragorn_5
Aragorn för några månader sedan

Vi har börjat leda över bommar. Han är så cool och rolig att jobba med. Det handlar om korta korta pass – några minuter på ridbanan varannan, var tredje dag. Däremellan går han och skrotar i hagen tillsammans med sin lika gamla cob-kompis. De busar, äter gräs och motionerar i den kuperade hagen.

Jobb jobb jobb

Idag vaknade jag med migrän men efter lite medicin kunde jag ändå jobba på som vanligt:)

Vi började dagen med att utöka storleken på ung-hingstarnas hage. De märkte inte ens när vi ordnade och donade. När vi var klara fick vi locka dem till att utforska sin nya hage – hihi 😀

Sedan åkte Nicklas och jag ner till en av de mindre sommarhagarna och plockade ihop allt ris som blev när Nicklas röjde där tidigare.

Efter det mockade jag i en av vinterhagarna – jag har som mål att ALLA vinterhagar ska mockas ur till 100% under våren. Jag har även hunnit med att mocka ur båda ligghallarna och kratta ihop all halm som sparkats ut ur ligghallarna. Fyllde även på med mer halm.

Och som vanligt mockade jag ordentligt ur hela fölhagen. Såklart måste den hagen var helt ren när det väl kommer ett föl 😀

Inser att hela dagen gått mer eller mindre i mockandets tecken 😉

Aragorn_1
Avslutar med något av det finaste jag vet <3 Exsus Aragorn hingst född 2014