Snart så …

I morse åkte Curri iväg hem till sin nya ägare – en lång resa ända ner till Skåne-land. När hon gick ut ur stallet ropade Wille efter henne en stund men när vi gick ut med honom och Lusen och Cuba så var han helt lugn och tyst. Vi släppte in dem i den hagen där de båda två är födda och tillbringade sin första tid i livet. Efter några timmar så började han ropa och ropa efter sin mamma <3 Lilla gubben. Men emellanåt gick han ner till maten där Cuba och Lusen stod. Och ibland var det Lusen som kom upp till Wille (som ropade vid grinden) och liksom nästan frågade om han inte skulle hänga på ner till maten istället.

Och nu i detta nu så ser det ut så här i en transport på väg uppåt i Sverige
Bitcoin_hemresa
Finaste Pooh Etic Bitcoin på väg hem till oss. Med i samma transport följer även Poohlia, sto född 2012. Henne får vi låna av Charlie och vi ska ta ett föl på henne. Under tiden hon är här och innan det blir dags för att vara mamma så ska Emma rida in och utbilda henne. Hon är insutten och Emma har provat att rida henne lite i skritt och trav. En otroligt fin liten tjej <3
Så här se hon ut:
poohlia_2 poohlia_1

Självklart har jag ägnat mycket tid, allaredan, åt att välja hingst åt henne men jag har inte bestämt mig ännu.

Hennes stam är:
e: Veronas Gerswin
ue: Paddock Camargue
Med andra ord – KALAS-FIN 😀

Fina

flocken-äterDet är så härligt när hela flocken står och äter tillsammans utan att sura och jaga på varandra 😀 Då blir ”mamma”-hjärtat glad 🙂

flocken-ätare2
Det var inte länge sedan som Curri (fuxen längst bort i bild) verkligen verkligen hatade Dela (den svarta i mitten) och nu står de glatt och mumsar ur samma hög med silage  <3 Fina tjejer!

wille-äter
Lilla Wille ville hellre äta på mig än på silaget 😉

 

Cubas nya fästman

ulk_5  ulk_3ulk_2   ulk_6

Ulk d’été född 2008 e: Heratbreaker (KWPN) u: Hipipip de la Motte (welsh sekt B)

I mer än ett år har jag drömt om att betäcka Cuba med denna otroligt fina franska hingst. Eftersom han bara finns på fryst semin så har jag inte riktigt vågat mig på det. Nu i år så hittade jag ju ingen hingst som jag verkligen ville betäcka Cuba med. Men så kom jag på att Ulk finns ju. Sagt och gjort – i förra veckan beställde jag den frysta sperman och idag kunde jag hämta ut den på posten i Järna. Jag lämnade Cuba på seminstationen med ett stort fint moget ägg. Så det blir med stor sannolikhet insemination under morgondagen.

Jag har sålt fina lilla Curri – tillbaka till en tidigare ägare – och hon är nu betäckt med Speycksbosch Dancer (som ju är pappa till Miss Dancer). På tisdag om en vecka ska hon UL-kollas om hon är dräktig.

Så jag som hade bestämt mig för att inte betäcka om – står nu kanske (förhoppningsvis) ändå här med två dräktiga ston igen 😀 Men när jag fick Curri såld så kände jag att jag ändå ville betäcka Cuba igen. Det blir ändå hälften av jobbet nästa år. Curri åker till sin nya ägare i slutet på året när vi särar på stona och fölen.

Båda mina årsföl är till salu – två helt fantastiska små varelser som kommer bli helt underbara ridponnyer. Wille är definitivt ett hingstämne med sin fantastiska stam – honom säljer jag mer än gärna till någon som vill ta fram honom som hingst. Så om ni vet någon som letar efter en ponny att forma själv så vet ni var de finns 😀

lusen_wille
Mörkbruna Exsus Lucifer och fuxen Exsus Wild Hunt

Frånvarande

Nu har det varit tyst från mig ett tag. ”The short version” är att jag har jobbat på 😀 Den lite längre versionen innehåller bland annat misstänkt diskbråck i nacken som visade sig vara något mycket ”bättre”, MÄNGDER med roligt arbete med hästarna, föl-vaka osv osv.

De sista dagarna innan Nicklas kom hem från USA så blev jag jättedålig. Jag fick fruktansvärt ont i höger arm och höger ben. Först misstänkte man diskbråck eller diskutbuktning i nacken men eftersom smärtorna gav med sig efter 3-4 dagar så blev istället diagnosen att jag drabbats av en ovanligt stark behandlingsreaktion från en naprapatbehandling. Jag har problem med två fingrar och det var dessa två jag fick behandlade hos naprapaten. Hon tror att det sitter någon slags muskelspänning i bröstmuskulaturen som ”täpper” till nerverna nere i två av fingrarna.

När de smärtorna släppt blev jag oemotståndligt sugen på att jobba hårt igen – så jag byggde raskt färdigt några vårhagar och färdigställde också en av sommarhagarna (där halva staketet hade ramlat ihop under höster/vinter. Vi har också ägnat oss åt att avmaska några av hästarna och då låter vi dem bo inne på natten och ut i en sjukhage på dagen så vi kan mocka bort allt efteråt. Därför kan vi inte avmaska många åt gången utan tar det en och en istället.

Curri spricker snart och Cuba är rätt stor hon också 😀 Idag den 29 april är Curri på dygn 330 och Cuba på dygn 300. Curri går själv i ”föl-hagen”. I den hagen finns den fina fölboxen som hon flitigt använder som både toalett och ”säng”. Jag har satt upp en övervakningskamera och ställer klockan på mellan 2-3 timmars intervall på nätterna. Det är rätt dålig upplösning eller skärpa eller hur man nu ska uttrycka sig, när det är mörkt ute och i natt vid ett tillfälle så trodde jag faktiskt att det hade kommit en liten fölis så jag upp i hagen för att kolla men icke … snöpligt. Hade varit roligt om den lill* ville komma ut nu 😀

curri-dygn329
Borghof´s Corintje på dygn 329

En annan sak som hänt är att Exsus Miss Dancer har åkt till sin nya ägare – Sofie nere i Skåne. Det gick jättebra och hon har så smått börjat acklimatisera sig i ett liv utan mamma och de två extramammorna hon hade här. Den nya ägaren är mycket nöjd med hur tillgiven och social hon är. Känns så roligt att jag har lämnat ifrån mig en åring som är så välhanterad och trevlig som Miss Dancer <3

Missdancer_12
Vackra Exsus Miss Dancer född 2014, e: Speyksbosch Dancer u: Borghof´s Corintje

Besök

av veterinären har vi haft idag. Det var flera som skulle vaccineras. De små skötte sig men de där rutinerade stona – näää det var jättelöjliga 😉 Ja ja nu är det gjort. Lite i senaste laget för Curris del men jag hoppas hon kniper lite till så går det nog bra.

Jag både längtar och fasar för att de ska föla – är så himla orolig att något ska gå fel. Jag har ju inte så mycket vana och blir väl själv med de beslut som ska fattas och de insatser som ska göra – jobbigt! Jag har dock några telefonnummer att ringa om något händer 😀 Det känns tryggt!

Avslutar med en bedårande bild på fina Exsus Aragorn, han är bara ngn dag gammal på bilden:
Aragorn11

Välkommen

säger vi till vårt nya avelssto Borghof´s Corientje
född 2001
e: Leuns Velds Elegant
u: Borghof´s Femke

Vi kallar henne Curri <3Curri2Vid sin sida har hon vackra Exsus Miss Dancer, född 3/5 2014
e: Speyksbosch Dancer
Dancer2 Dancer1

Det åkte med lastbil från Kalmar igår hela vägen hem till oss och kom fram sent på kvällen. Vi släppte ut dem i Cubas och Aragorns hage (inklusive fölboxen) när de kom och stängde faktiskt in dem i fölboxen. Idag har de gått i hagen och verkar ha funnit sig väl till rätt. Curri är jättego att ha att göra med, snäll och vänlig men lite avvaktande. Sånt beteende är vi dock väldigt vana vid – Cuba är ju mer än reserverad.

Antaligen och förhoppningsvis kommer Cuba och Aragorn hem i helgen. De är på seminstationen. Det ska bli underbart att släppa ihop dessa två små familjer – jag tror de kommer ha mycket roligt ihop.

Dancer4Dancer3Curri1