Förberedelser

Här kommer en bild-redogörelse för alla förberedelser som pågått sedan början av mars – inför fölens ankomst.

Först tog vi bort all gammal bädd

 

Först med hjälp av traktorn men i hörnen fick vi jobba för hand

När detta hårda slit-jobb var klart fick allt vila ett tag. Härstarna gick kvar som vanligt i hagen och vi åkte på lite semester till USA, Florida.
När vi kom hem igen kom lillebror med fru på besök och då snickrade vi upp mellanvägg och dörrar igen – så att den stora ligghallen igen blev två föl-boxar.

Nicklas la också nytt underlag utanför.

Sedan var det dags för finslipet – torv i botten och halm ovanpå plus installation av övervakningskamera. Övervakningskameran tog i vanlig ordning en hel dag att få ordning på. Fattar inte att det är samma visa varje år 😳

Sedan återstod endast en sak – installera damerna 💕


Så, ja nu väntar vi bara på att fölen vill anlända till vår värld också 😍

Idag ska vi åka till seminstationen och lämna Tulci – som ska betäckas med Orlando e: Heartbreaker – Darco. Jag har ändrat mitt hingstval vad gäller henne. Håll tummarna att allt går bra!
Hon har blivit fantastiskt fin i kroppen så jag hoppas verkligen att hon blir dräktig i år.

Jag har glömt

att berätta att BÅDE Poohlia och Honey är dräktiga och båda är beräknade samma dag. Det vill säga – den 14 maj 2017 ❤

Honeycrunch for U e: Zuidenwind – Rousseau – Jazz
DSC_0077 (1)

dräktig med

For Romance I e: Fürst Romancier – Sir Donnerhall I – Don Schuffro
ForRomance-3

OCH

Poohlia e Veronas Gerswin – Paddock Camargue
poohlia_2

dräktig med

Dirco Hästak e: Irco Mena – Caracas – Rote Boldt
dirco

Mycket har hänt

Tiden går fortare och fortare känns det som 😉

Hope växer så det knakar och hon är en underbar personlighet. Hon har dessvärre – precis som sin bror vid samma ålder – börjar klia sig pga alla knott. Vi smörjer och sprejar bebis-vänlig knottspray. Som tur är verkar det som att det bara är den första sommaren som är jobbig för Cubas föl. Aragorn, 2 år kliar sig ingenting och han bor ändå upp i Norrland. Lusen kliar sig heller ingenting. Det känns skönt!

Honey och Poohlia har – två gånger i rad – lyckats tajma in så de brunstat precis samtidigt. Båda två släppte sina ägg under loppet av 24 timmar. Dräktighetskoll den 5 juli. Håll tummarna!!

Vi har några sommargästar (hästar) här på Almviks Gård. De trivs och mår bra!

Vi har firat midsommar och det var nog kanske den trevligaste midsommar jag upplevt. Min bror med fru har varit här. Själv midsommar var det rätt trist väder – dock otroligt stilla och på eftermiddagen visade sig solen. Vi åt både lunch och middag i pation 🙂 Supermysigt!!

Midsommardagen var det otroligt fint och varmt. Vi ägnade dagen åt att sola och bada. Både lunch och middag intogs nere vid bryggan – helt galet underbart!! På kvällen när det blivit lite svalare spelade vi lite kubb uppe vid huset. Sedan lyssnade vi på gammal härlig musik i pation ända in på småtimmarna.

Tack snälla fina bror med fru för en UNDERBAR midsommar <3 <3

tillf

En månad senare

Jösses – ibland är det svårt att hinna med. Nu har det gått en månad sedan jag bloggade sist. Och det är ju såklart inte okej.

Honey har anlänt och hunnit med att acklimatisera sig. Hon kom och hon var extremt stressad över att ha bytt miljö. Det var jobbigt att se. Jag har aldrig ens träffat en häst som blivit så stressad över byte av miljö. Dock gick det ganska fort för henne att acklimatisera sig och nu är hon lugnet själv. Mer lugn än hon var när vi hälsade på henne inför köp. Men så har vi ju också en otroligt lugn miljö här hemma 😀

Tyvärr fick hon en hovböld och blev rejält halt. Så pass att vi till och med var tvungna att åka till klinik för att kolla upp den. Nu står hon gipsad men med lite hjälpmedel så kan hon ändå gå kvar på lösdriften. Hon går i hage med Poohlia och de är som ler och långhalm. Fina Poohlia <3 tar så väl hand om nykomlingen

seminstn_2

För övrigt rullar livet på – inge föl än. Cuba är beräknad den 18 maj men jag har hela tiden varit inne på att hon får tidigare. Nu är det dock inte så lång tid kvar och än ser det inte ut som det är så nära. Kanske kanske pekar detta på att det är ett sto i magen – hoppas 😀

högdräktig-mage högdräktigt_1

Alla andra hästar mår toppen. Emma och Calle har satt sin första nolla i 120cm och även varit med och tävlat lag Div I. Det gick bra men de fick ett stop och medföljande tidsfel. Vi är dock väldigt nöjda med den rundan eftersom han hoppade super på alla andra hinder. Och är piloten inte bättre så är det tur att hästen är tillräckligt klok och stannar *hihi*

Emmet ska snart ut på sin första start – det blir spännande!

Nedan lite bilder från ihopsläppet när Honey kom hem till oss:

DSC_8833 DSC_8829
DSC_8826
DSC_8824 DSC_8819

Vi fortsätter

Nu har snart alla hästar på gården löshoppats i helgen 🙂 Riktigt riktigt roligt och var och en på sin egen nivå. Allt från ca 20cm för Nido (som är triangelmärkt) upp till 130cm för tävlingshästen Calle.
Alla utom undantag har tyckt det var jätteroligt, alla har bjudit mot hinderna och ingen har vägrat hoppa eller på annat vis visat att det inte var roligt.

Lite filmer:


Löshoppning

Igår och idag stod det löshoppning på schemat för gårdens hästar (inte alla förstås).

Först ut var Poohlia – som ju är här på inridning och utbildning. En dam som gått 3-årstest med bra hopp-poäng. Så vi visste ju att hon vet hur man gör 🙂 Dock hade vi svårt att hitta ett bra avstånd mellan hjälphinder och hinder. Så länge det var riktigt lågt gick det bra men när vi höjde lite så tvekade hon och tog halvsprång på slutet i stort sett alla gånger. Så vi minskade i stället avståndet till ett galoppsprång och sänkte lite och då gick det bra. Vi avslutade där så att hon får en bra upplevelse.

poohlia_löshoppn_1 poohlia_löshoppn_2

När vi var klara med Poohlia bestämde vi oss för att ta in småhingstarna en och en på ridbanan. De vore bra att öva på att vara själv. Något de inte alls är vana vid. De går ju ihop och vi tar i princip aldrig ut bara en av dem ur hagen utan det brukar bli alla eller ingen. Den som är mest okej med att man går iväg från flocken är Bitcoin men inne på själva banan igår var det Wille som inte brydde sig alls. Men ingen flippade ut 😀

Först ledde vi dem fram och tillbaka några gånger över hinderna för att sedan släppa dem och låta dem hoppa själva. De var jätteduktig allihopa men bäst var såklart min stjärna
???? Bitcoin.

Skärmavbild 2016-03-25 kl. 16.11.55

Efter småhingstarna hade varit så duktiga ledde vi tillbaka dem till lösdriften och då var de så trötta så trötta 🙂

Idag var det Iors tur. Moa kom på eftermiddagen och sedan löshoppade vi honom. Vilken inställning – jösses!! Så fokuserad och så glad om än inte med världens bästa teknik. Det var riktigt roligt att jobba med honom för han är duktig på språket, det är lätt att styra runt honom lös.

DSC01947

Otrolig

Vi har fina lilla Poohlia här på inridning. Vi började med att longera och befästa alla kommandon, framåt och bakåt. Det gick fort – detta hade hon gjort förut. Sedan var vi ju tvungna att ha en sadel – de vi hade här hemma passade inte så jag köpte en begagnad. Den kom hem och vi fick för oss att hon även behövde en svanskappa. Detta skulle vänjas in. Så fick hon en hovböld och ja, veckorna gick lite.
När jag kom hem från Dubai var det då äntligen dags att hoppa upp i sadeln. Vi började det passet med att longera ur henne lite energi. Sedan hoppade Emma upp och det var verkligen *no big deal* för den lilla damen. Hon är verkligen cool. Jag höll henne i en longerlina och följde med hela tiden. Emma övade stopp och start och lite svänga.
Däremot gillar Poohlia verkligen inte bett.  Det kändes lite som att hon hade mer fokus på det som sitter i munnen än att någon sitter på hennes rygg.
De följande ridpassen provade vi lite olika bett men ungefär lika dåligt resultat. Tills slut bestämde vi oss för att strunta i bett och rida in i micklemträns utan bett.

Efter fyra gånger i sadeln så skrittar Emma runt på ridbanan helt utan mig. Otroliga lilla Poohlia <3

poohlia-micklem

Det händer mycket

I tisdags åkte Curri och sent på kvällen kom Bitcoin och Poohlia hit <3 Fina ponnyer som åkt jättelångt men var så coola och lugna. De fick stå inne i samma box första natten och på morgonen släppte vi ut dem i en egen hage. Där fick de sedan vara ifred några dagar – vi var bara upp och kollade att de mådde bra. Så att de skulle ha en liten chans att landa lite.

På fredagen tog vi in dem en stund och de fick stå en stund i varsin box. Vi borstade också lite. Sedan ut igen.

bitcoin-box poohlia-box

Stackars Wille var superhalt och vi misstänkte genast en hovböld. Snälla hovis kom ut på sen eftermiddag och hittade mycket riktigt en hovböld som han skar upp.

wille-hovböld

Tyvärr var han precis lika halt nästa dag – mest troligt en hovböld även på andra hoven 🙁
Han fick gå ut på dagen men sen tog vi in honom för han haltade så förskräckligt. Jag har bett hovis komma igen.
På söndagen fick han snällt stanna kvar inne. Vi hade först Cuba och Lusen inne som sällskap men bestämde sedan att släppa ihop Poohlia och Cuba och sära på Lusen och Cuba sålänge. Wille och Lusen fick dela box och Bitcoin fick stå i egen 🙂

wille-lusen-sammabox3 wille-lusen-sammabox1

Det blev en hel del skrik från Cubas håll men hon höll sig rätt lugn. I morgon tar vi in henne till Lusen och låter honom dia. Sedan får Bitcoin och Lusen gå i hage ihop och stackars Wille får vara kvar inne med Cuba och Poohlia som sällskap. Hoppas hovis kan komma på fm men antagligen kommer ju inte Wille kunna gå ut direkt i alla fall – det måste ju läka lite också.

Det blir en del pyssel när man måste ha ett föl på box – kan jag säga. Men samtidigt så övar man ju också lite på saker de ändå måste lära sig. Wille har blivit rätt så gosig och det gör ju inget <3

Vi har så smått börjat lära känna Bitcoin och jag måste säga att jag är mäkta imponerad över hur otroligt väl hanterad och väluppfostrad (kan man ens säga så om ett föl?) han är. Han verkar vara mycket mild i sitt sätt eller så är han i chock över att ha bytt miljö (?) Kan stå uppbunden på gången, på och av med grimma utan krusiduller, man får borsta överallt, flyttar fint för tryck utan att vara skrämd. Fina killen <3

conny_5
Bitcoin i somras <3